De column van Mirte Damen: De vermoorde onschuld...


Foto:

De column van Mirte Damen: De vermoorde onschuld...

Het is dinsdagmorgen en ik schrijf deze column denkend over van alles wat er in de wereld gebeurt. Wat een bizarre week was dit dan... Het is zo bizar dat je bijna niet meer gelooft dat het echt is. Sterker nog... het was goede tijden slechte tijden ‘live’.

CNN zond de film live op tv uit. Wat een bananenrepubliek is Amerika geworden in de laatste 30 jaar... waar stigmatisering en polarisatie de hoofdrol spelen. En zie hier het bizarre resultaat van vier jaar beleid Trump... Tja, dan maar even terug naar ons eigen kikkerlandje. Los van corona kijk ik en huil ik om hoe mensen, doelend op deze regering en ook andere mensen van politieke partijen in Den Haag samen met ambtenaren, omgaan met mensen en ze hebben gekneveld. Kapot gemaakt! Helemaal naar de grond gebracht! Het doel heiligde de middelen. Alles was geoorloofd, werkelijk alles! Veel mensen zijn door dit schandaal volledig aan de grond komen te zitten. Bizar. En nu blijkt dat iedereen het wist! De toeslagenaffaire is een schandaal geworden! Er is meineed gepleegd. Het achterhouden van stukken is normaal geworden, evenals de vernietiging van documenten. Ook over (2e) nationaliteit was alles bekend! Je kan bijna zeggen en concluderen dat hier doelgericht gediscrimineerd is. Mensen noemen het de #ruttedoctrine.

Veel mensen zijn hier schuldig aan. Men heeft geen gewone boter op het hoofd maar pure roomboter!! Ze glijden overal doorheen en niemand trekt een conclusie... Nee want tja het land in crisis en ik zit toch goed op het pluche ik ben beroepsplucheplakker.. Dus ik beloof beterschap en ga vrolijk door... lekker een middelvinger naar iedereen. De gedupeerde mensen zijn nog steeds niet geholpen, niemand! Ik ben mijn vertrouwen in de politiek nog meer kwijtgeraakt. Ik wil iets rigoureus voorstellen: een hypothese. Iedereen weg die schuldig is en was! Een nationaal kabinet dat boven alle partijen staat. Dit nationale kabinet wordt gecontroleerd door de Tweede en Eerste Kamer. Alle leugenaars per direct eruit. Echt kappen - exit - doei! Jullie moeten je kapot schamen! 

Nu de beste mensen op de beste plaatsten. Laat de ministers uit het ‘echte’ leven komen en huishouden met een nationale kabinet interim-regering. Ook in alle departementen. Een keiharde maar eerlijke klopjacht houden onder de ambtenaren. Jij was fout, jij ook exit! Wij hebben nu een schoonmaak nodig anders gaat het nooit veranderen! Middenin de crisis die er nu is moet het land bestuurd worden. Dat klopt, maar men moet ook verantwoordelijkheid nemen voor de grove fouten en voor dit grote schandaal. Hoe nu verder? Rutte gaat zeggen dat hij juist nu zijn verantwoordelijkheid neemt en gaat vrolijk door. Nee zelfs Teflon werkt niet meer. Maar wie dan? Om te beginnen weten de burgemeesters van de grote steden hoe ze leiding moeten geven. Zij moeten want het land roept! Dat gekoppeld met echte toppers uit het zakenleven: Duncan Stutterheim samen met Eric van Eerdenburg (directeur Lowlands) op cultuur. Elk departement krijgt een managementteam, met openheid en transparantie. Het systeem van politieke partijen er ook uit. We stemmen op mensen, niet meer op partijen. Tot slot Femke Halsema als minister van schuld... want iemand moet toch de schuld krijgen... de rest speelt tot nu toe de vermoorde onschuld...

door Mirte Damen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden