De woerdense column door Junior Brandenburg: Herrie


Foto: Willem Jan Ritman

De woerdense column door Junior Brandenburg: Herrie

Het was helaas weer raak de afgelopen tijd. Met twee spraakmakende incidenten werden minderheden en strijden voor de goede zaak opnieuw geen dienst bewezen.

In de Rotterdamse haven bleken medewerkers van het beveiligingsbedrijf Securitas diep in de drugstransporten en onderwereld actief te zijn. Met de lijst van de namen van de verdachten was het duidelijk dat er weer een hele lichting jongens en meiden met een Turkse of Marokkaanse migratie achtergrond, die vlijtig voor beveiliger studeren, voorlopig weer tegen een hoop bevestigde vooroordelen moeten strijden. Als ze niet al geheel kansloos zijn dankzij de betreffende criminelen.

In een maf incident vloog de opper-slavernij-verwijter Akwasi stevig uit de bocht door voor hemzelf tamelijk bijzondere privileges op te eisen. Nadat eindelijk tot hem doorgedrongen was dat het bedreigen van journalisten niet helemaal de bedoeling is, volgde een rammelend verweer en weigerde hij excuses te maken. Uiteindelijk had hij dan begrepen dat hij “niet handig had gehandeld”. En dat dankzij voortschrijdend inzicht. Let wel, dit is het type inzicht dat hij aan anderen niet gunt. Een bijzondere opstelling voor iemand die rücksichtslos het slavernijverleden blijft verwijten en voor alles, persoonlijk aan hem over te brengen, excuses eist. Met zulke vrienden heeft de goede zaak van het tegengaan van racisme en ongelijkheid geen vijanden nodig.

Beide incidenten en alle reacties daarop zijn helaas exemplarisch voor de verkeerde lawaaimakers. Een groep waar we teveel van horen, zien en meemaken. Voor nuance en begrip is steeds minder ruimte. De Wappie-horde op het Museumplein bevestigde daarbij nog maar eens dat feitenvrij ouwehoeren en louter afgaan op je gevoelens en op leugens aan een onstuitbare opmars bezig is.

Door al dit geschreeuw verliezen we de zwijgende meerderheid langzaam maar zeker uit het oog. Eens te meer nu, na godsdienstfanaten, ook andere marginale minderheden menen dat ze hun standpunten het beste onderbouwen met dreigementen waardoor het zwijgen zwijgender wordt. Alsof we ergens per ongeluk weer een afslag naar de jaren ‘70 van de vorige eeuw hebben genomen. Een tijd waarin separatisten en radicalen hun zin probeerden door te drijven met (be)dreigen en aanslagen op onschuldigen.

De landelijke en lokale verkiezingen komen er weer aan. In aanloop daarnaar zou het fijn zijn als het midden stevig van zich zou laten horen op basis van rede en redelijkheid. En dat daarmee de irritante herrie aan de versplinterde uiteinden van onze samenleving weer op een acceptabel geluids- en aandacht-niveau zou komen.

door Junior Brandenburg

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden