‘Over en uit’ voor Jan de Ridder: ‘Politiewerk is veel meer dan alleen dienstbaar zijn’


<p>Brigadier Jan de Ridder neemt na ruim 42 dienstjaren, op 1 februari afscheid van de politie Woerden. &nbsp;Foto: Paul van den Dungen</p>

Brigadier Jan de Ridder neemt na ruim 42 dienstjaren, op 1 februari afscheid van de politie Woerden.  Foto: Paul van den Dungen

(Foto: Paul van den Dungen)

‘Over en uit’ voor Jan de Ridder: ‘Politiewerk is veel meer dan alleen dienstbaar zijn’

Woerden - Na ruim 42 jaar komt er een einde aan de loopbaan van Jan de Ridder. Daarmee verliest de politie Woerden weer een man met grote kennis en ervaring.

Jan de Ridder is 16 jaar en werkt als cv monteur en in de shipyard industrie. Tijdens zijn militaire dienstplicht in ‘t Harde ziet hij een advertentie en solliciteert naar een baan bij de politie. Hij wordt aangenomen voor de gemeentepolitie Woerden en na zijn diensttijd gaat hij meteen naar de Politie Opleidingsschool in Leusden. Na een jaar wordt hij beëdigd als agent van politie en krijgt de vorig jaar gepensioneerde Gijs Haasnoot als mentor. Jan kon toen nog niet bevroeden dat hij 42 jaar in Woerden zou blijven hangen. “De eerste tien jaar zat ik in de surveillancedienst, om daarna 10 jaar bij de recherche te werken. Vervolgens was ik 17 jaar wijkagent in het centrum. De afgelopen 5 jaar verzorgde ik samen met mijn collega’s van de Noodhulp, de incidentafhandeling.” 

Als Jan eenmaal op zijn praatstoel zit dan vliegen de verhalen en herinneringen je om de oren. Zo zal hij zijn eerste ‘heterdaadje’ nooit vergeten, maar ook leerde hij kijken naar alles wat voor een jonge politieman van belang kan zijn en afwijkend is van het normale. Iets dat toen in de eenjarige opleiding niet aan bod kwam. “Er is in de loop van de jaren natuurlijk heel veel veranderd. Denk alleen al aan de voortschrijdende automatisering wat een administratieve verbetering is. Je telefoon herbergt niet alleen een scala aan informatie, maar is in veel gevallen ook je ‘bonnenboekje’. Heb je de gegevens ingevoerd, dan worden alle administratieve handelingen automatisch verwerkt, waardoor er meer tijd voor andere zaken overblijft. Lachend vertelt hij dat hij niet zo erg goed was met al die automatisering, maar dat is binnenkort ook niet meer nodig.” 

Naast zijn functie van wijkagent centrum, vielen ook de evenementen onder zijn toezicht. Van Kermis, Koeiemart, Woerdense Vakantieweek en optochten, tot Avondvierdaagse, muziekfestivals en nog veel meer. Jan is door zijn uitgebreide netwerk en als ‘mensenmens’ een uitstekende vertegenwoordiger van de politieorganisatie geweest. Zijn huwelijk met Kitty werd een groots gebeuren. Ook bij zijn afscheid als wijkagent viel hem een surprise party ten deel. Nietsvermoedend werd hij een paar jaar geleden op het podium van de Woerdense Vakantieweek gevraagd om daar te worden toegezongen voor zijn 50e verjaardag en niet te vergeten zijn rol in de filmpjes over de Koeiemart en met Sinterklaas. 

Jan is drager bij de Landelijke Draagploeg Politie die zo’n 30 keer per jaar op verzoek van korpsen en/of nabestaanden de ceremonie bij begrafenissen verzorgt. Als rechercheur was hij in 1991 betrokken bij de moord op Jonkvrouw De Ranitz en maakte in 2017 deel uit van het cold case team dat de zaak opnieuw bekeek. Het is tot op heden de enige onopgeloste moord in Woerden. “Dat zijn ook een beetje de schaduwkanten van ons werk.” Een afscheid is in coronatijd lastig, maar dienders zijn inventief.

door Paul van den Dungen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden