Waterlinie Journaal brengt lokale geschiedenis tot leven


<p>Job van de Burgt in Jobs Waterlinievlog.</p>

Job van de Burgt in Jobs Waterlinievlog.

(Foto: Job van de Burgt)

Waterlinie Journaal brengt lokale geschiedenis tot leven

Woerden - Vanaf maandag 25 januari verschijnt iedere maand het Waterlinie Journaal op RPL Woerden, BR6 en de website van Hoofdkwartier 1672. ‘In dit televisieprogramma blikken we terug op wat er tijdens het rampjaar 1672 gebeurde in het door de Fransen bezette Woerden en het prinselijke hoofdkwartier tussen Nieuwerbrug en Bodegraven. Maar er wordt ook gekeken naar wat er nu nog te beleven valt in het hart van de Oude Hollandse Waterlinie.’

De mooiste verhalen uit het rampjaar hebben allemaal iets met dit gebied te maken. Op het hoofdkwartier onderhandelde prins Willem III van Oranje met internationale gasten over vrede, bij Woerden werd dat jaar misschien wel de grootste veldslag uit de Nederlandse geschiedenis uitgevochten en vanaf Woerden wisten Franse troepen de schansen bij Nieuwerbrug te omzeilen, door de bevroren waterlinie over te steken. De dorpjes Bodegraven en Zwammerdam werden in één klap bekend in heel Europe, omdat ze hierbij door de vijand zijn platgebrand.

Verhalen en locaties
In het Waterlinie Journaal worden al deze verhalen verteld. Maar er worden ook locaties bezocht, die iets met dit verhaal te maken hebben. Niet alleen Fort Wierickerschans, maar ook het kasteel van Woerden, de Weijpoortse molen, of hofstede Kruidenburg, waar de admiraals De Ruyter en Tromp door de prins verzoend werden.

In iedere aflevering wordt verder een project besproken, iemand vertelt wat hij, of zij doet rond de waterlinie in onze regio en in Jobs Waterlinievlog hoort u al het nieuws van die maand.

Het Waterlinie Journaal verschijnt vanaf iedere laatste maandag van de maand een week lang op RPL Woerden in gemeente Woerden en op BR6 in Bodegraven-Reeuwijk. Woont u ergens anders, of wilt u een aflevering terug kijken, ga dan naar hoofdkwartier1672.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden