Doe je ook mee aan de Landelijke Opschoondag?


Archieffoto

Doe je ook mee aan de Landelijke Opschoondag?

Regio - Jaarlijks wordt op de derde zaterdag in maart de Landelijke Opschoondag georganiseerd. In 2021 wil voor het derde jaar op rij een enthousiaste groep opruimers vanuit de kerk deelnemen aan dit evenement. Voorgaande edities waren alleen rondom de Kruiskerk, maar nieuw dit jaar is de samenwerking met Het Baken en de Opstandingskerk als locaties van deze actie. Vanuit de drie verschillende kerken zullen gemeenteleden en andere enthousiaste Woerdenaren zich inzetten om hun eigen leefomgeving schoon te houden.

Maak een Opschoon-ommetje in je eigen wijk
Dit jaar vindt de Landelijke Opschoondag, in verband met de coronacrisis, in aangepaste vorm plaats. “Vorig jaar konden we nog samenkomen en gezellig met elkaar (op 1,5 meter afstand) afval prikken in de omgeving van de kerk. Dit jaar verloopt het anders. Alle deelnemers kunnen - rekening houdend met corona - in hun eigen wijk een opschoon-ommetje maken. Zo worden onze buurten zwerfafvalvrije schoonheden. En doen we, op gepaste afstand, toch nog iets samen.”

Wat gebeurt er na aanmelding? 
“Na aanmelding bij één van de coördinatoren krijgen deelnemers in de week voor de Opschoondag thuis materialen aangeleverd. Zij kunnen dan zelf in hun eigen omgeving afval gaan prikken. Het ingezamelde afval kan op zaterdag 20 maart tussen 11.00 en 12.30 uur, in verschillende tijdsblokken en op 1,5 meter afstand, worden ingeleverd bij één van de inzamellocaties bij de Kruiskerk (in de Schilderswijk), Opstandingskerk (in het centrum) of het Baken (in Snel en Polanen). Tevens kunnen deelnemers hun materialen (zoals prikkers, hesjes en handyhoops) daar weer inleveren. Bovendien staat er voor iedereen een passend bedankje klaar!”

Veiligheidsadviezen om corona-proof op te ruimen
Natuurlijk wil de organisatie de Opschoondag veilig organiseren. “Daarom willen we iedereen vragen zich tijdens de opschoon-ommetjes ook aan de onderstaande veiligheidsadviezen te houden.”

- Raap je afval met mensen buiten je huishouden? Zorg dat je maximaal met 1 persoon op pad gaat en houd 1,5 meter afstand van elkaar.
-Van 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends is het verboden om zonder geldige reden op straat te zijn (opschonen is geen geldige reden).
-Blijf zoveel mogelijk in je eigen buurt wanneer je zwerfafval raapt.
-Blijf uit de buurt van kwetsbare mensen zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.
-Draag altijd rubber of latex handschoenen als je zwerfafval raapt. Of gebruik een grijper. Gebruik je wegwerphandschoenen, gooi ze dan na het opschonen bij het restafval. Supporter van Schoon handschoenen zijn geschikt voor hergebruik. Je kunt ze op 40 °C wassen. Op 60 °C wassen kan ook, maar dan vervaagt de kleur. Ze zijn niet geschikt voor de droger.
-Vind je zwerfafval dat je niet vertrouwt? Laat het liggen.
-Gooi zwerfafval direct weg in een afvalbak.
-Deel geen handschoenen, grijper of drinkfles.

Verder de algemene regels:
-Hou altijd 1,5 meter afstand van anderen.
-Ga niet naar buiten als je koorts of andere griepverschijnselen hebt.
-Maak je handen vaak en goed schoon. Was ze minimaal 20 seconden met zeep.
-Schud geen handen en raak je gezicht niet aan.
-Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze direct na gebruik weg in een afvalbak.
-Hoest of nies in je elleboog.

Aanmelden of meer info?
Wil je meedoen aan de opschoonactie of wil je meer informatie? Meld je dan aan bij de coördinator uit jouw gemeente, of bij de coördinator van een andere kerk als die locatie voor jou dichter in de buurt is.
Coördinator Kruiskerk: Linda van Amerongen, linda.oskam@hotmail.com, 06-25124026.
Coördinator Opstandingskerk: Jolanda van Tol, opstandingskerk@pknwoerden.nl, 0647139661
Coördinator het Baken: Christel van Iersel, christelenrene@planet.nl, 0614056914
Aanmelden kan tot woensdag 10 maart 2021. Vermeld bij aanmelding je naam, adres, telefoonnummer en het aantal deelnemers uit jullie huishouden.  

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden