<p>Richard Fox woont sinds de zomer van 2020 in Woerden. Foto: eigen foto</p>

Richard Fox woont sinds de zomer van 2020 in Woerden. Foto: eigen foto

(Foto: )

Woerden door de ogen van nieuwkomers: ‘Niks zo mooi als wonen op een eiland’

Woerden - Hij bevindt zich het liefst in of langs het water en het allerliefst in een roeiboot op het water. Richard Fox woonde in het Amsterdamse IJburg, toen hij en zijn vrouw op de tekeningen van Defensie eiland Woerden stuitten. Ze werden nieuwsgierig, namen een kijkje in Woerden “and we liked it”.

Op zijn 21e ruilde Richard het landelijke Ierse Tipperary in voor het bruisende Londen. Hier ontmoette hij een Nederlands meisje. Na drie maanden trouwden ze. Samen verhuisden ze via verschillende plekken in Duitsland, Maastricht - hier bleven ze 22 jaar en groeiden hun kinderen op -, en IJburg Amsterdam naar Defensie eiland Woerden. Daar wonen ze sinds afgelopen zomer.

Richards houdt van water. Zijn favoriete plekken in Woerden zijn dan ook, in volgorde, de Grecht, de Singel en de oude Rijn. Toen hij en zijn partner, voor werk, vier jaar geleden naar de Randstad verhuisden, kozen ze in eerste instantie voor IJburg. Maar toen ze vervolgens op de tekeningen van Defensie eiland Woerden stuitten, werden ze wel erg nieuwsgierig. Op een avond namen ze een kijkje in Woerden “and we liked it”.

Vanaf de Prins Hendrikkade keken ze naar het Defensie eiland. Een passerende mevrouw met hond sprak hen aan en vertelde enthousiast over Woerden. Even later zagen ze een jonge man, een zwemmer, uit de singel komen. Richards hart sloeg een keer over. Het feit dat het water hier zo schoon is dat er gezwommen kan worden en dat de mensen hier zo vriendelijk zijn dat ze je op straat aanspreken; alles wees erop dat Woerden hun bestemming ging worden.

Roeivereniging De Krom
Vervolgens bleek ook nog dat Woerden een roeivereniging heeft! Richard werd daar heel hartelijk ontvangen en hij werd, direct na het ondertekenen van het koopcontract van het huis, lid. Tegen de tijd dat het huis afgebouwd was en er verhuisd kon worden, voelde hij zich al behoorlijk ingeburgerd in Woerden. Zijn favoriete plek in de stad is de streekmarkt op het Kerkplein. Elke zaterdagochtend is hij daar te vinden om zijn inkopen te doen.

Als hij iets zou mogen veranderen aan Woerden kan hij niet direct iets verzinnen. “It is perfect here”. Even mijmert hij over een ‘wild swimming group’, maar realiseert zich dan dat het idee om met een groepje de singel, onafhankelijk van het seizoen, in te gaan, romantischer klinkt dan dat het in de praktijk zal zijn. Hij blijft dus bij zijn standpunt dat het hier perfect is.

De lange sympathieke Ier sluit af met een uitnodiging om eens bij roeivereniging De Krom te komen kijken. “It is never too late to start rowing. Er zijn zelfs nog actieve leden van tachtig plus. Maar natuurlijk ook van 14 jaar. Gewoon een keer meedoen en je voelt direct of er een klik is tussen jou en de roeisport.” Dat het klikt tussen Richard Fox en het roeien en water in het algemeen, dat is een ding dat zeker is!

De stad onder de loep
Dit is de tweede aflevering van een reeks interviews door Jacqueline van Noordenne. Na 28 jaar in het buitenland te hebben gewoond, keerde zij in de zomer van 2020 terug naar Woerden. Samen met nieuwkomers neemt ze de stad onder de loep. Deze keer maken we kennis met de 66-jarige Richard Fox. Hij is zzp-er, getrouwd en heeft drie uitwonende kinderen. Hij woont sinds de zomer van 2020 op het Defensie eiland in Woerden.

door Jacqueline van Noordenne

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden