<p>Marita Damen in Wijkpark Molenvliet bij het beeld zonder titel.&nbsp;</p>

Marita Damen in Wijkpark Molenvliet bij het beeld zonder titel. 

(Foto: Marita Damen)

Dit beeld heeft geen naam, maar je kunt er wel heerlijk zitten!

Woerden - Park Molenvliet telt twee kunstwerken: De Zonnebloemen van Jac. van Bemmel en een beeld zonder titel. Die laatste is een beeld in de serie Sitting Art. Een fantastisch plek om even lekker uit te rusten en om je heen te kijken. Dit beeld is deze keer het Beeld van de maand.

Park Molenvliet is al weer zo’n 40 jaar geleden aangelegd in de toen net gebouwde wijk Molenvliet. Het is echt een gebruikspark met veel sportvoorzieningen zoals voetbal en hockey, trimbanen en een parcours voor veldrijden. Ook worden er culturele evenementen gehouden en het Summerlake festival is daarvan wel de bekendste. Het westelijke deel valt direct op door een grote heuvel. Onder die heuvel zit de voormalige stortplaats van Woerden die begin jaren 70 werd gesloten.

Het park heeft ook twee kunstwerken. De Zonnebloemen van Jac. van Bemmel, gemaakt van oude materialen en onlangs opnieuw in de verf gezet. Dit mooie beeld behoort alleen niet tot de collectie van het Stadsmuseum. Wel het beeld zonder titel, gemaakt op het symposium Sitting Art in 2007. In de collectie van het museum behoren tien van de zogenoemde Sitting Art kunstwerken, negen daarvan zijn eerder door het KIOR team gepresenteerd. De meeste deelnemers van dat symposium kwamen uit de voormalige Oostbloklanden en de Baltische Staten, maar ook een uit Cyprus dat in 2004 lid van de Europese Unie was geworden. We hebben het dan over het Zuidelijke deel van het eiland, want het Noordelijke behoort tot Turkije.

Experimenteren
Christos Lanitis, de maker van het beeld, is een kunstenaar die in 1948 op Cyprus werd geboren. Al vroeg vertrok hij naar het buitenland, onder meer om in Londen een opleiding tot kunstenaar te volgen. Zijn hele carrière kenmerkt zich door het experimenteren met technieken en materialen. Hij heeft daarnaast verschillende functies bekleed in het onderwijs en de culturele sector. Helaas is zijn kunst weinig te zien in Europa en voor zover bekend is dit zijn enige beeld in Nederland.

Het beeld heeft duidelijk een voor en een achterkant. Het onderste deel heeft de vorm van een bankje waar je op kunt zitten. Tot zover is het wel duidelijk. Die ronde pijp die er bovenop staat is in de omgeving omgedoopt tot fallus. Daar lijkt het ook op, alleen die ronde gaatjes onderin zijn dan niet te verklaren. Het doet ook denk aan een mensfiguur die jou wil omarmen. In zo’n onduidelijk geval kan de kunstenaar natuurlijk vertellen wat hij met dit beeld heeft bedoeld, maar helaas kregen wij geen contact met hem. Wellicht dat er ooit nog eens een verklaring komt. De afmetingen zijn 1.70 meter hoog en 1.20 meter breed. Aan de zijkant zit een plaatje met daarop de tekst: Zonder titel. Christos Lanitis Cyprus. Sponsor: Gerritse IJzerwaren. Internationaal Beeldhouwers Symposium 2007. Net als de andere beelden is het gemaakt van kalksteen waarschijnlijk dolomiet.

Sitting Art
Wat nu zo aardig is van de beelden van Sitting Art is dat een aantal daarvan op prachtige plekken staan: De Engel en Om en Om bij de Haven, De Golf in het parkje bij de volière, Zeereis bij Waterrijk en ook dit beeld van Lanitis. Een fantastisch plek om even lekker uit te rusten en om je heen te kijken.

Kunst in de openbare ruimte
Het KIOR-team van het Stadsmuseum Woerden beheert circa vijftig kunstwerken in de openbare ruimte van Woerden, Harmelen, Zegveld en Kamerik. Iedere maand wordt een van de werken onder de aandacht gebracht. Het Beeld van februari werd in 2007 geplaatst in het Wijkpark Molenvliet in Woerden. Het is een kunstwerk zonder titel, gemaakt door kunstenaar Christos Lanitis, geboren in 1948 op Cyprus.

door Marita Damen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden