De column van Mirte Damen: Daftpunk One more time?


Foto:

De column van Mirte Damen: Daftpunk One more time?

Gisteren kwam het nieuws naar buiten voor iedereen. In een tweet kwam het voorbij... Daftpunk stopt met de samenwerking en op zijn Daftpunks lieten ze het zien in een filmpje. Zij waren van 1993 t/m gisteren de koningen, de keizers en de admiraals van de elektronische dansmuziek. Ik ontdekte ze al vroeg, omdat ik als DJ graag plaatjes kocht (12 inches). Het was bij Rhythm Import en Midtown in Utrecht waar ik achter hun muziek kwam. Zoveel platen van Daftpunk zijn echt tijdloos.

In het begin hadden ze nog niet de helmen en hun typische robotuitstraling. Maar de muziek daar ging het om! Zij brachten de house en dan wel de Franse house naar algemene dance! ‘Around the world’ werd hun eerste grote commerciële hit en met de nog altijd geweldige clip was het hun doorbraak voor het grote publiek. Zij waren de pioniers waar veel andere muzikanten en producers hun voorgingen in andere stijlen. Bij mij en velen horen zij in het rijtje bij: de Beatles, Prince, Elvis, Bruce “the Boss” Springsteen, Queen, David Bowie, Michael Jackson, Madonna en Aretha Franklin.

Daftpunk was toonaangevend, vernieuwend, origineel en authentiek. Zij deden waar ze zin in hadden. Zij maakten wat zij wilden maken. En zij bepaalden voor lange tijd wat mensen geweldig vonden en nog altijd vinden. Ik denk dat van mijn generatie niemand de show van hun tour ‘Alive 2007’ ooit zal vergeten.

Ze waren zo goed dat ze opgenomen werden in het standaard feesten- en partijenrepertoire. Doelend op: het feest was niet compleet als er niet een plaat van Daftpunk langs was geweest. Hun album ‘Random Acces Memories’ was het eerste dance album wat na Saturday Night Fever weer een grote Grammy voor beste album won en dat voor dance music.

Wat kan ik nog zeggen over mijn helden? Er is zoveel te vertellen. Iedereen heeft wel ergens op ze gedanst. Ik merkte gisteren echt dat ik emotioneel was. Een tijdperk is afgesloten. Toch weet je het nooit met Daftpunk. Ze waren en zijn de masters in storytelling, net zoals David Bowie was. Maar los van het verhaal en de marketing die briljant was, het ging om de muziek! Zij maakten hun muziek met hart en ziel. En om nu zomaar een plaat te kiezen wat mijn favoriet moet zijn... Ze hebben er zo veel! Ik zal er twee noemen: Daft Punk ft. Julian Casablancas - Instant Crush en Daftpunk met Digital love.

Stiekem hoop ik zoals het door hen gezongen werd:

Like the legend of the phoenix. All ends with beginnings.
What keeps the planet spinning.The force from the beginning.

En wat hadden ze gelijk met de lyrics die ze sampelden met de Alive 2007 tour: Television rules the nation... Around the world.

Please Daftpunk give us: One more time....?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden