Foto: Gemeente Woerden

Wandelpad Grechtkade deels gesloten tijdens broedseizoen

Woerden - Vanaf maandag 1 maart zijn de weilanden naast de Grechtkade, ter hoogte van het gemaal, afgesloten voor wandelaars. Het gebied is een unieke plek voor de weidevogels. Daarom is het door de provincie aangemerkt als weidevogelgebied en moet het tijdens het broedseizoen afgesloten zijn. De hekken blijven tot 15 juni dicht.

Zeker nu er door de coronamaatregelen veel meer wandelaars zijn dan andere jaren willen Gemeente Woerden, Routebureau Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, Agrarisch Collectief Rijn, Vecht & Venen en betrokken agrariërs in het gebied voorkomen dat mensen door het weidevogelgrasland lopen. 

Ter hoogte van het gemaal is de Grechtkade permanent afgesloten. Normaal is op die plek (tussen wandelknooppunt 17 en 23) een omleiding via het boerenland. Vorig voorjaar is het helaas vaak voorgekomen dat wandelaars door het weidevogelgrasland liepen, waarbij de weidevogels flink zijn verstoord. Het aantal weidevogels loopt al jaren flink terug. Daarom is het belangrijk dat de weidevogels die er nog zijn, alle rust en ruimte krijgen om ongestoord te broeden en hun jongen groot te brengen.

Omlopen
Wandelaars die langs de Grecht willen lopen, kunnen omlopen via ’s-Gravensloot en de Mijzijde. Bij wandelknooppunt 70 in Kanis kunnen zij doorsteken naar wandelknooppunt 71 op de Grechtkade. Bij de toegangen naar de Grechtkade staat de omleiding op een kaartje aangegeven.

In dit gebied liggen ook drie Klompenpaden: het Houtdijkenpad, het Graveslootpad en het Teylingenpad. Tijdens het broedseizoen zijn meerdere delen van de Klompenpaden gesloten. Omdat Klompenpaden rondwandelingen zijn kunnen deze paden in deze periode niet gelopen worden. Hiervoor zijn geen omleidingen ingesteld. Wandelaars kunnen eventueel zelf een route samenstellen via het Wandelknooppuntennetwerk. Op de website van wandelnet kunnen zij zien waar ze tijdens het broedseizoen wel kunnen wandelen: https://wandelnet.planner.routemaker.nl/planner.

Zorgvuldig omgaan met het terrein
Veel paden in de polders rond Kamerik lopen over particulier terrein. De grondeigenaren stellen hun grond vrijwillig open voor wandelaars. Voor het behoud van de paden, de natuur én de agrarische bedrijven in de omgeving is het belangrijk dat wandelaars zorgvuldig omgaan met het terrein. Zij kunnen dit doen door alleen op de bewegwijzerde route te lopen, afgesloten paden niet te betreden, hun afval mee te nemen en niet dicht bij koeien en ander vee te komen. In de weilanden zijn honden verboden. Honden kunnen het vee verstoren en hun uitwerpselen kunnen leiden tot doodgeboren kalfjes.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden