<p>Weidevogels beschermen kan coronaproof. Je kunt veel afstand houden en leeft daarmee de adviezen van het RIVM goed na. </p>

Weidevogels beschermen kan coronaproof. Je kunt veel afstand houden en leeft daarmee de adviezen van het RIVM goed na.

(Foto: Allard Willemse)

Vrijwilligers gezocht voor Weidevogelbescherming Woerden

Woerden - De weidevogels komen er weer aan! Komt u helpen om ze te beschermen? Geniet u ieder voorjaar ook zo van de roep van de grutto en de duikvluchten van de kievit? Weidevogels horen bij ons Nederlandse landschap en bij het voorjaar. In Woerden en omstreken bereiden de vrijwilligers van Weidevogel Werkgroep Woerden zich al voor op het voorjaar en het weidevogelbeschermingsseizoen. Om de weidevogels te helpen bij het overleven in ons drukke landschap zetten honderden Utrechtse vrijwilligers van 13 weidevogelgroepen zich in. Ook u kunt een bijdrage leveren om deze cultuurvogels te behouden. Meld u aan bij Weidevogel Werkgroep Woerden.

Wat doet een weidevogelbeschermer?
Vanaf eind maart tot in juni beschermt u de nesten en houdt u in de gaten hoe het met de jonge vogels gaat. In deze periode bent u 4 uur per week in het veld om de nesten te zoeken. Als weidevogelvrijwilliger leert u de weidevogels goed kennen. U leert over hun gedrag zoals waar zij hun nesten maken. Deze nesten spoort u op en markeert u met stokken. De boer of loonwerker kan zo de locatie van het nest zien en er rekening mee houden bij de werkzaamheden op het land. Goed overleg met de boer is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Daardoor kunnen meer weidevogels overleven. Als weidevogelbeschermer krijgt u begeleiding van een ervaren weidevogelbeschermer.

Basiscursus Weidevogelbescherming
Heeft u nog geen ervaring? Geen enkel probleem. Landschap Erfgoed Utrecht organiseert cursussen voor beginnende weidevogelvrijwilligers op 24 en 31 maart 2021. Aanmelden kan via deze link

Verover je Omgeving!
De vrijwilligers van de weidevogelgroepen veroveren elk jaar weer hun omgeving en beschermen de weidevogels. Verover je omgeving is de naam van de campagne van Landschap Erfgoed Utrecht, die de werkzaamheden van de weidevogelgroepen ondersteunt met materialen en cursussen, én zorgt voor het beheren en behouden van het landschap en het erfgoed in de mooie provincie Utrecht. Lees over de campagne op www.landschaperfgoedutrecht.nl/veroverjeomgeving.

Meer informatie over weidevogelbescherming lees je hier.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden