Foto:

Film omtrent kruiswegstaties vanuit de Bonaventurakerk

Woerden - In aanloop naar Pasen heeft Geerten Liefting, de organist van de Bonaventurakerk Woerden, op de drie orgels van de Bonaventurakerk geïmproviseerd over de 14 kruisstaties van Christus. De improvisaties zijn gefilmd en nu voor iedereen te bekijken en beluisteren. 

“Een aantal weken geleden heb ik het plan gedropt bij onze priester Huub Spaan om te improviseren over de 14 kruisstaties van Christus. Van al die staties hangen prachtige kunstwerken in de parochie. Het gaat over de gang van Christus vanaf de veroordeling tot aan het graf. Op deze staties heb ik geimpoviseerd en dat is opgenomen en we hebben hier een prachtige film van laten maken door een professioneel bedrijf. Op de film worden alle kruisstaties getoond, maar ook andere fraaie kerkbeelden,” vertelt Liefting. 

“Bij het improviseren gebruik ik het gregoriaans van de Donkere Metten, dus gregoriaans voor de Goede Vrijdag. Daarnaast improviseer ik zo veel mogelijk over de sfeer van de betreffende statie. Soms dondert het door de kerk en soms is het bijna stil...”

Niet naar de kerk
Dit jaar is het voor de meeste Woerdenaren onmogelijk om naar de kerk te gaan. “Veel mensen doen dit normaal gesproken ook als ‘cultureel uitje’, evenals veel mensen naar de Mattheus gaan van Bach of een ander passie-concert. In beginsel is deze film gemaakt voor de parochianen, maar ik hoop veel meer mensen hier mee te bereiken dan alleen parochianen. Het kan ook gezien worden als puur een cultureel product van een waargebeurd verhaal. De sfeer van Goede Vrijdag is ingetogen en mysterieus, klagend, maar ook teder... ik hoop dat met deze productie die sferen in de huiskamer te merken zijn.”

Bekijk de film hier:


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden