<p>Sanne Telgenkamp en Martijn Smits bij de bollen in Snel en Polanen.&nbsp;</p>

Sanne Telgenkamp en Martijn Smits bij de bollen in Snel en Polanen. 

(Foto: Sanne Telgenkamp)

Speelattributen of kunst? Deel van ‘mysterie van de bollen’ ontrafeld!

Woerden - Voor bewoners van de wijk Snel en Polanen bleek het een verrassing. De bollen in de Pyreneeënstraat een kunstwerk? Men had er vroeger vooral leuk mee gespeeld. En dát was inderdaad de bedoeling, blijkt nu. Een stukje van het ‘mysterie van de bollen’ kon worden ontrafeld!

Ruim een jaar geleden verscheen er in het AD een artikel over het mysterie van de bollen in de Pyreneeënstraat. Er was weinig bekend over het kunstwerk en in het artikel werd lezers gevraagd om meer informatie. Ook bij het Stadsmuseum Woerden was weinig bekend, alleen dat het in totaal om zestien bollen ging waarvan er drie half verzonken in de straat liggen.

Het artikel werd gedeeld op de sociale media en daar kwamen gelukkig enkele aanknopingspunten uit voort. Zo kwam het KIOR-team in gesprek met Martijn Smits, beheermedewerker speelplaatsen en straatmeubilair in Woerden. Hij blijkt de ontwerper te zijn van de zestien bollen, die samen met andere speelobjecten deel uitmaken van de vijf speelstraatjes in Snel en Polanen. Smits was erg verrast dat de bollen als kunstwerk zijn aangemerkt, omdat hij ze heeft ontworpen als speelvoorwerpen voor kinderen. 

“De abstracte vorm van het ontwerp van de bollen stimuleert de kinderen om er op een creatieve manier mee om te gaan, in tegenstelling tot gebruikelijke speeltoestellen zoals een glijbaan. Bovendien staan zulke speeltoestellen al op een paar plekken verderop in de wijk. In de andere straatjes die allemaal parallel lopen aan het straatje met de bollen, staan onder andere betonnen kubussen, een stalen klimtoestel en betonnen ‘poefjes’. Bij het ontwerp en de aanleg van dit deel van Snel en Polanen zijn vijf autovrije straatjes ontstaan en deze zijn ingericht als veilige zone voor spelende kinderen,” aldus Smits.

Het mysterie is dus nog niet helemaal opgelost. Het blijft de vraag waarom de bollen in de Pyreneeënstraat zijn aangemerkt als kunstwerk en de andere speelvoorwerpen in de andere straatjes niet. Smits kan hier ook geen antwoord op geven. Misschien dat ook deze vraag ooit nog eens wordt opgelost?

Kunst in de openbare ruimte
Het KIOR-team van het Stadsmuseum Woerden beheert circa vijftig kunstwerken in de openbare ruimte van Woerden, Harmelen, Zegveld en Kamerik. Iedere maand wordt een van de werken onder de aandacht gebracht. In maart zijn dat de Bollen in de Pyreneeënstraat te Woerden. Deze zijn ontworpen door Martijn Smits en in het jaar 2000 geplaatst in de wijk Snel en Polanen.

door Sanne Telgenkamp

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden