<p>Drijvende kracht achter Logeerhuis Bredius Mirjam Bijlenga ontving uit handen van Wethouder Tymon de Weger de gemeentelijke steekspeld in zilver voor haar verdiensten.</p>

Drijvende kracht achter Logeerhuis Bredius Mirjam Bijlenga ontving uit handen van Wethouder Tymon de Weger de gemeentelijke steekspeld in zilver voor haar verdiensten.

(Foto: Winny van Rij)

Logeerhuis Bredius zal gasten met open armen ontvangen

Woerden - Ook al was het aantal genodigden klein, het was feestelijk, afgelopen vrijdagmiddag in Eetkamer Bredius in ’t Oude Landt, toen Logeerhuis Bredius officieel geopend werd. Eindelijk een huis waar mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben, een weekend of een weekje kunnen verblijven.

“Hard nodig,” zegt voorzitter Miranda Vlieger. “Mantelzorgers zijn er goed in zichzelf naar de achtergrond te schuiven en krijgen even tijd om nieuwe energie op te doen.” Er zijn vier logeerkamers met alle vier een eigen thema en kleurstelling: Bos, Hei, Zee en Zon, met passende muurschilderingen van Yvonne Koekoek, en een gezamenlijke woonkamer. “Mensen hebben hier een fijn uitzicht aan de voorkant van het gebouw en vanaf de gang kijken ze uit op het Bredius,” vertelt een van de twee coördinatoren Angela Groothedde tijdens de rondleiding. “We hebben geprobeerd er een warm huis van te maken,” zegt initiatiefnemer Mirjam Bijlenga. “Tijdens de kijkdag ontvingen we al hele enthousiaste reacties.” Vanuit de WMO-beschikking en mogelijk ook vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ), kunnen mensen hier zes weken per jaar verblijven. Ook sommige aanvullende verzekeringen vergoeden een aantal dagen verblijf.” De eerste gast komt direct al in de eerste week en er staan twee bedden klaar. “De mantelzorger wil graag eerst een of twee nachtjes blijven. Het is natuurlijk niet niks om degene voor wie je dag en nacht zorgt, zomaar achter te laten.” En gelukkig kan dat dus in dit unieke huis.

Het begon met een idee
Wethouder Tymon de Weger die de officiële openingshandeling verrichtte, schetste dat dit logeerhuis begon met een idee in het hoofd van Mirjam Bijlenga. “Als zij een idee in haar hoofd heeft, moet dat gestalte krijgen.” Ze kon de wethouder al snel overtuigen van het belang van een huis voor mensen die dag en nacht zorg nodig hebben, zodat hun mantelzorgers even afstand kunnen nemen. “Fijn dat er nu een plek is waar dat kan, waar je er zeker van kan zijn dat het veilig is en waar er goed voor je gezorgd wordt, in ‘t Oude Landt waar straks ook een dementie ontmoetingscentrum zal komen.” Hij complimenteerde voorzitter Nico van der Steeg met het opgeknapte verzorgingshuis. “Het restaurant is prachtig verbouwd, er is een huisarts, een kapper, het is zo langzamerhand een klein dorpje met een duidelijke ingang. Het logeerhuis op de tweede verdieping heeft een hele eigen sfeer.” Bijlenga roemde vrijwilligers, bedrijven, sponsoren en iedereen die individueel hun steentje bijdroeg. “Er is echt keihard met hart en ziel gewerkt, vaak ‘om niet’.” Met het openen van een logeerkoffer en de deur die toegang geeft tot het logeerhuis, verklaarde De Weger Logeerhuis Bredius tot geopend.

Mirjam Bijlenga geëerd
Drijvende kracht achter Logeerhuis Bredius Mirjam Bijlenga van Hospice de Mantelmeeuw, was aangenaam verrast toen ze van wethouder Tymon de Weger de zilveren speld van de gemeente Woerden kreeg. “Zonder jouw inzet en gedrevenheid was dit Logeerhuis niet van de grond gekomen,” aldus de wethouder. De speld met oorkonde is een bewijs van verdienste. Ook het bestuur had een blijvende herinnering, een tegel met haar naam erop die ergens in het huis een plekje krijgt. Info: www.logeerhuisbredius.nl.

door Winny van Rij

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden