<p>Mary Schwegler heeft al meer dan 120 Jumboboeken Woerden en de daarbij behorende plaatjes.&nbsp;</p>

Mary Schwegler heeft al meer dan 120 Jumboboeken Woerden en de daarbij behorende plaatjes. 

(Foto: Paul van den Dungen )

Jumbo-boek niet vol? Mary weet raad!

Woeden - In de woonkamer van Mary en Rob Schwegler staan de dozen met daarin de boeken over Woerden van de plaatjesactie van Jumbo. Bakken vol met dubbele plaatjes, maar ook zakken en dozen vol met complete setjes om een album in een keer mee te kunnen vullen.

De Jumbofilialen in Woerden begonnen een paar maanden geleden met het uitgeven van een plaatjesboek over Woerden, inclusief Harmelen, Kamerik en Zegveld. In de boeken moesten plaatjes worden geplakt die bij een besteding bij de Jumbo werden verstrekt. Als Mary thuis komt begint ze met inplakken. Ze krijgt ook de plaatjes van haar zoon die ze zelf niet spaarde. Binnen twee weken had Mary haar eerste boek compleet. Ze vroeg vrienden en kennissen om de dubbele exemplaren aan haar te geven. 

Mary: “De plaatjes beleven maar komen. ‘s Morgens lagen op de deurmat alweer de nodige nieuwe plaatjes. In die tijd had ik ook plaatjes en albums over 50 jaar FC Utrecht. Op een dag komt er een vrouw met haar zoontje aan de deur op zoek naar het laatste plaatje voor het voetbalalbum. Mary ziet dan hoe vreselijk blij het jongetje werd toen ook hij zijn boek vol had. Dat was voor haar het moment om de plaatjes van de Jumbo te gaan verzamelen om anderen daar een plezier mee te doen.” 

De toestroom van plaatjes was eindeloos. Inmiddels had Mary wel door dat ze oudere mensen met het boek een geweldig groot plezier deed. Zo ging ze met een paar complete boeken naar Weddesteyn. Toen een daar wonende, maar enigszins dementerende man in het boek begon te bladeren wist hij zich nog alles over het Woerden van vroeger te vertellen. Rob Schwegler, de man van Mary was enige tijd ziek thuis en hielp haar met het sorteren en op nummer leggen van de inmiddels duizenden plaatjes. Lijstjes met ontbrekende nummers werden ingeleverd.

Mary: “Op een dag had ik 51 mensen aan de deur die allemaal plaatjes kwamen brengen en halen. Tot aan het eind van de actie kwamen er nog 25 mensen per dag aan de deur”. Mary ging naar Stef Bijlsma van de Jumbo Tournoysveld en vertelde hem dat zij plaatjes spaarde, maar voor een ander doel. Bijlsma begreep dat (alleenstaande) ouderen, gelet op hun boodschappenpatroon, zo’n boek nooit vol konden krijgen. Van hem kreeg zij nog een flink aantal lege albums en plaatjes. Daar is zij hem echt dankbaar voor, maar dat geldt ook voor alle mensen die haar behulpzaam zijn en hun overtollige plaatjes brachten.” 

Mary heeft inmiddels 54 boeken compleet ingeplakt klaar liggen. Ook liggen er nog genoeg zo’n 75 lege boeken maar daarvoor heeft zij wel dozen vol met setjes van 350 plaatjes, die zo’n boek in een klap compleet maken. Mary is zichtbaar blij om zo andere mensen te kunnen helpen. Even verderop woont een mevrouw die haar boek deelt met haar broer en zus. “Die heb ik direct voorzien van twee extra boeken.’” Als er mensen zijn die nog plaatjes voor het boek nodig hebben dan kunnen zij een e-mail sturen naar: maryschwegler@hotmail.com.

door Paul van den Dungen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden