<p>Fabienne helpt de heer Verdoold met het onthullen van de Tree Tag op de paardenkastanje aan de Asterstraat. Op de poster staat wat de boom ons allemaal te bieden heeft.</p>

Fabienne helpt de heer Verdoold met het onthullen van de Tree Tag op de paardenkastanje aan de Asterstraat. Op de poster staat wat de boom ons allemaal te bieden heeft.

(Foto: Hart voor Natuur Woerden)

Winnende paardenkastanje krijgt Tree Tag: ‘Bomen hebben ons zoveel te bieden!’

Woerden - Het was een bijzonder feestelijk moment in de Singeltuyn bij het appartementencomplex aan de Asterstraat. Afgelopen vrijdag werd de prijs voor de winnaar van de mooiste bomenverkiezing onthuld door Henk Verdoold, degene die de winnende boom heeft ingestuurd. De mooiste bovenverkiezing vond plaats in november 2020. In de krant van woensdag 6 januari 2021 werd deze winnaar bekendgemaakt.

De winnende boom, een paardenkastanje, werd 43 jaar geleden in 1978 uitgekozen om te planten door Teunis Langerak, leraar biologie en leraar bijenteelt. Dit ter ere van de fusie van de Huishoudschool voor meisjes en de LEAO (lager economisch en administratief onderwijs) Willem Alexander. Meestal worden lindebomen gekozen als herdenkingsboom, maar Langerak koos voor een kastanjeboom omdat die stuifmeel geeft voor de bijen. Veel bomen op dit terrein zijn inmiddels verdwenen, tegelijk met het afbreken van de school. Gelukkig staat de mooie paardenkastanje nog fier overeind. Hij heeft even wat gezondheidsklachten gehad maar dankzij goede zorg kan hij nu nog vele jaren mee.

Anekdotes over de boom
Eén van de bewoners van het appartementencomplex aan de Singeltuyn vertelde dat ze met haar kleinkinderen op een kleedje had gepicknickt onder de bomen en dat ze het daar nog steeds over hebben. Ook raapt ze met hen kastanjes van de winnende boom. Voor haar inmiddels overleden moeder raapte ze ook kastanjes, die dan maandenlang door haar moeder bewaard werden. Een andere bewoner vertelde hoe ouders in de herfst hun kinderen over het hek tilden om kastanjes te gaan rapen en dat de boom dan zo mooi rood kleurt.

Onthulling van de prijs
Bij de prijsuitreiking waren zo’n 15 mensen aanwezig, waaronder natuurlijk de heer Verdoold en een aantal medebewoners van het appartementencomplex. Na een praatje door Irene Jansen Vermeij, één van de groepsleden van de Hart voor Natuur Woerden groep, werd de prijs onthuld. Het is een zogeheten Tree Tag. Dit is een poster waarop vermeld staat wat de boom ons allemaal te bieden heeft. En dat is veel! Deze paardenkastanje zorgt namelijk onder andere voor 223 dagen zuurstof per jaar voor één persoon. Ook zorgt hij voor de opslag van 1400 kilogram koolstof, dat staat gelijk aan 47138 autokilometers! Benieuwd naar wat er allemaal nog meer op de Tree Tag staat? Trek dan je wandelschoenen aan en loop eens langs de Singeltuyn aan de Asterstraat. Zeer de moeite waard!

“De prijs is toepasselijk voor deze tijd,” legt Hart voor Natuur Woerden uit. “We hebben te kampen met een fors probleem. Onze aarde warmt snel op en de biodiversiteit holt achteruit. Bomen spelen een zeer grote rol in de oplossing voor beide problemen. Iets wat gelukkig tot steeds meer mensen doordringt, maar helaas nog niet genoeg. Er worden nog dagelijks veel te veel bomen gekapt. Eeuwig zonde, want zoals net genoemd spelen zij een rol in de oplossing van de opwarming van de aarde en achteruitgang van de biodiversiteit. Ze fungeren als mini ecosysteem voor talloze dieren, zorgen voor beschutting, bescherming, afkoeling in hete zomers, de broodnodige zuurstof, halen CO2 uit de lucht, voorkomen erosie en overstromingen, houden regenwater vast, brengen extra water in de lucht en zorgen op die manier voor regen, nemen luchtvervuiling op, slaan koolstof op en ga zo maar door. Reden genoeg om aandacht te besteden aan onze bomen en ervoor te zorgen dat we ze kunnen behouden. Voor onszelf, onze kinderen, en al het andere leven op onze aarde.”

Acties actiegroep
De actiegroep Hart voor Natuur Woerden blijft zich ondertussen hard maken voor de natuur in Woerden. In mei staat de toekomst van de bomen langs het Exercitieveld op de politieke agenda en de actiegroep wordt hierbij betrokken. “We stellen het zeer op prijs als inwoners met ons meedenken en ons op de hoogte brengen van alles wat met de natuur in Woerden te maken heeft. Wordt er bijvoorbeeld ineens zomaar een boom gekapt door de gemeente zonder de bewoners in te lichten over de reden hiervan, dan horen wij dat graag. Maar we horen ook graag over leuke initiatieven rondom natuur vanuit inwoners of de gemeente. Bijvoorbeeld de aanplant van een voedselbos of het weghalen van tegels en tuinen verrijken met bomen, planten en struiken.” Contact via hartvoornatuurwoerden@gmail.com. Zie ook Facebook Actiegroep Hart voor Natuur Woerden.

door Hart voor Natuur Woerden

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden