Foto: stockfoto

Zero Waste tips bij schoonmaken: ‘Ook nu kun je op afval en verpakkingen letten’

Woerden - Met het zonnetje van afgelopen weekend lijkt het voorjaar eindelijk echt op komst. Voor velen betekent het voorjaar ook: schoonmaken! Jolanda Zwetsloot van Zero Waste Groene Hart geeft wat tips om dit ‘zero waste’ aan te pakken. 

“Ook bij het schoonmaken kan je prima op je afval en je verpakkingen letten. Heb jij ook voor elke vlekje of ruimte een ander middeltje? Zonde van de ruimte in de kast, van de verpakking eromheen en vooral zonde van je geld. Maak op wat je hebt staan, zo kick je langzaam af. Zoek voor alles wat op is een natuurlijke vervanger. Internet staat er vol mee!” 

Natuurlijk lukt niet alles in één keer. “Wc-reiniger, allesreiniger, chloor, ruitenreiniger, schuurmiddel, kalkreiniger... Het is hier allemaal de deur uit, maar voor afwasmiddel zoek ik nog iets wat echt werkt. Tips zijn welkom. En onthoud: alles wat vloeibaar is, is vooral water. De meeste impact zit dan in het verpakken en vervoeren van water. Zonde! Daar valt veel te besparen.”

Ook gereedschap kan afval/plastic vrij, geeft Jolanda aan. “Schuursponsjes verdwijnen als microplastics, daar zijn prima vervangers voor. De gele sponsdoekjes…bah wat goor. Gebruik gewoon een wasbaar vaatdoekje. Minder afval, minder kosten en een stuk frisser.”

Kijk ook eens op duurzaamwoerden.nl. Of volg Zero Waste Woerden via Facebook en Instagram (@zerowastegroenehart).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden