Initiatiefnemer van Spoor van Hoop dominee Joost Schelling bij een van de twaalf haltes van dit spoor.
Initiatiefnemer van Spoor van Hoop dominee Joost Schelling bij een van de twaalf haltes van dit spoor. (Foto: Winny van Rij)

Spoor van Hoop: ‘Elkaar zien en gezien worden geeft hoop!’

Woerden - Van zaterdag 17 april tot en met zondag 16 mei is het mogelijk om langs twaalf verschillende haltes van hoop te gaan. “Plekken waar normaal gesproken veel gebeurt, maar die in coronatijd rustig of helemaal dicht zijn,” vertelt initiatiefnemer dominee Joost Schelling. “We hebben gevraagd waar de mensen van verschillende maatschappelijke initiatieven hoop uit putten en hoe zij het in deze tijd volhouden.”

Aanleiding voor deze route is de Paastijd. “Normaal gesproken organiseert onze zeskoppige Missionaire Commissie van de Gereformeerde Kerk Woerden-Zegveld iets voor het publiek zoals een concert of een activiteit, maar nu kan dat niet.” De tijd tussen Pasen en Pinksteren is de Paastijd. “Een tijd waarop in de bijbel de nadruk ligt op nieuw leven, een nieuw begin, op getuigenissen van de opstanding.” Dus bedachten ze hoe mooi het zou zijn om in Woerden verschillende haltes te creëren die mensen kunnen inspireren met hun eigen verhaal van hoop, van doorzettingsvermogen, van naastenliefde, van nieuw leven. “Dit zou je moderne getuigenissen kunnen noemen.”

Korte filmpjes op locatie
“Met Wijnand Brak Videoproducties interviewden we op alle plekken mensen, vroegen waar zij hoop uit putten en maakten hier filmpjes van drie tot vijf minuten van. Als mensen de QR-code scannen, krijgen ze het betreffende filmpje te zien en in sommige gevallen een kijkje van het werk achter die voordeuren.”

Geraakt
Deze zogenaamde haltes zijn plekken van hoop. “Zoals het Daan Theeuwes Centrum. We waren gelijk geraakt door wat daar gebeurt. Hoe jonge mensen daar binnen komen, revalideren en maanden later soms weer lopend naar buiten gaan. Dat is echt een plek van hoop. Dat soort verhalen willen we naar buiten brengen.”

Wat kun je wel doen
Alle geïnterviewden benoemen dat elkaar zien en gezien worden hoop geeft. “Dat doet mensen goed. Iemand zien kan al heel eenvoudig door je hand op te steken als je langs iemands raam loopt, het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wij leggen graag de nadruk op wat je in deze tijd wel kunt doen en we blijken als mensen daar goed toe in staat te zijn.” Schelling hoopt dat als mensen dit spoor van hoop gaan volgen ze er ook met elkaar over gaan praten. “Wat geeft jou hoop, wat heeft jou er doorheen getrokken? Wat zou je zelf nog kunnen doen of betekenen voor een ander?”

Allerlei haltes
Omdat het de Gereformeerde gemeente van Woerden en Zegveld is, kozen Schelling en zijn mede commissieleden ook twee haltes in Zegveld waaronder het ooievaarsstation. Ander haltes zijn bijvoorbeeld het Inloophuis ‘Leven met kanker’, pioniersgemeente Het Baken en ‘Over Hoop’. “De koffiebranderij, een re socialisatieplek van het Leger des Heils.”

Je kunt overal starten
De haltes liggen wel een stuk uit elkaar. “Je kunt ze alle twaalf achter elkaar doen, er twaalf dagen voor uittrekken want dit project loopt een maand, een deel wandelend, per fiets of met de auto doen. Je kunt de route overal starten, de haltes zijn door elkaar te bezoeken. Het is helemaal aan jezelf en 100% coronaproof.”

Eenvoudig meedoen
Het werkt eenvoudig door je aan te melden op spoorvanhoop.nl. “Dan krijg je een mail met een in de Opstandingskerk opgenomen instructievideo en alle adressen van dit Spoor van Hoop. Wat je onderweg nodig hebt, is een telefoon of tablet met mobiel internet.” Na afloop krijgen deelnemers een bedankmail met informatie over de locaties, voor het geval je een plek gemist hebt.

Vorm de zin
Bij elke halte krijg je een woord en als je alle haltes aandoet, heb je twaalf woorden die een zin vormen nadat je ze in de juiste volgorde hebt gezet. “De oplossing kun je via dezelfde website tot en met maandag 17 mei insturen en onder de goede inzendingen verloten we een aantal hoopvolle prijsjes.”

door Winny van Rij

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden