<p>Ton Kooijman en bootje Wauw.</p>

Ton Kooijman en bootje Wauw.

(Foto: Mirte Damen)

Column van Mirte Damen: RECHT ZO DIE GAAT!

Daar ging ik dan, eindelijk kon het. Ik ging zitten op mijn favoriete schrijfplekje aan de singel op de Nassaukade in Woerden. Het is maandagavond, het is windstil en de zon schijnt.

Ik loop het gras op en zie dat schipper Ton Kooijman zijn bootje Wauw aan het klaarmaken is voor het nieuwe seizoen. De laatste keer dat hij en wij het bootje hadden gebruikt was met de opnames van de Sinterklaas-film. In die prachtige film had hij de rol van schipper met dit geweldige bootje. 31 oktober ‘20, dat is alweer bijna een half jaar geleden. Wat is er toch veel gebeurd in dit afgelopen half jaar. De seizoenen en dagen zijn zo snel voorbij gevaren (lees gevlogen).

Waar voor velen de tijd stil staat en niets kan en/of mag, gaat voor anderen de tijd razendsnel. Wat kan ik er nog over zeggen... Alles is er al over gezegd en we snappen het niet meer. Vanavond komt er weer een persconferentie. En wat zal de uitslag zijn? De afgelopen maanden kreeg ik zo’n gevoel van koekhappen maar waar het touwtje stiekem elke keer hoger wordt gezet. Dus krijg je het gevoel dat we naar lucht happen maar niks eten. Mijn bedrijf ligt nu al ruim een jaar stil... optreden zit er niet in. En we zullen de laatsten zijn die weer mogen gaan beginnen.

Wat mis ik de dansvloer. Op de dansvloer daar telt niet op welke politieke partij je stemt of hoe je in het leven staat. Of je een religie hebt of hedonistisch bent of aan yoga doet. Op een dansvloer maakt het niet uit wie je bent: hetero, homo, lesbisch, bi, trans. De Engelse uitspraak is nog mooier: It doesn’t matter who you are. It doesn’t matter where you come from. You are right here, right now, right here right now! We come one!!

De dansvloer in de club of buiten zorgt voor meer eenheid dan er waar dan ook is. Zou deze regering dat snappen? Zou de Tweede Kamer dat snappen? We hebben nu eenheid nodig! En in elk spotje hoor ik het woord samen... maar als de regering en de Tweede Kamer niet de echte betekenis van eenheid en samen snappen, dan gaat het zeker niet lukken. Vind nu alsjeblieft iets gezamenlijk moois in de muziek en geniet. En denk even terug aan die dansvloer of dat concert. Maar het maakt mij niet uit, het kan ook dikke rock of Nederlandstalig zijn. Wellicht moeten we het eerste test-event in de Tweede Kamer houden, als het maar zorgt voor echte eenheid!

Ik zie inmiddels Ton met zijn bootje wegvaren en ik denk er een heel bijzondere man in het rood bij, met een staf en een mijter. Daar waren we en zijn we het wel over eens. Hij was de enige echte Sint. Nou de enige, zou Bram gezegd hebben... Maar die consensus hadden we dan wel. Hopelijk vinden wij consensus op het coronabeleid en hoe nu verder ook met zijn allen in Nederland, want wie de wijsheid in pacht heeft...

Tja bootje Wauw, wat ben jij toch een lief en mooi bootje! Daar vaar je weer in de singel en dit bootje met zijn schipper houdt de koers wel goed aan. Daar kunnen ze in Den Haag nog wat van leren. RECHT ZO DIE GAAT!!

door Mirte Damen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden