Foto: Dick van Doorn

Restauratie Brediusboerderij komt op stoom

Woerden - Na een periode van betrekkelijke rust, komt de restauratie van de Brediusboerderij nu echt op stoom. Na veel voorbereidende werkzaamheden is het nu tijd voor het grote werk. Gisteren is het nieuwe constructieve hart van de boerderij opgebouwd. Een zestal staanders van bijna 5 meter hoog zijn geplaatst. Aan de staanders zijn de spanten, stut- en nokbalken bevestigd die drager worden van de verdiepingsvloer en van de dakplaten. Op deze laatsten komt later de rietenkap. 

Het samenbouwen van de staanders en de draagbalken is gebeurd op de oorspronkelijke bouwwijze met zogenaamde pen-en-gat verbindingen. Daar komt geen spijker of schroef aan te pas. Het hout is gezaagd en gedroogd bij houtzagerij H. Oude Hengel, net over de grens bij Hengelo. De zagerij is een familiebedrijf dat al 100 jaar bestaat en gespecialiseerd is in het zagen van dergelijke grote formaten staanders en balken. 

Nu het nieuwe geraamte van balken en spanten is geplaatst, worden de nieuwe contouren van de gerestaureerde Brediusboerderij goed zichtbaar. De belangrijke volgende fase is het aanbrengen van de dakplaten. Hierop wordt over enige tijd de rietenkap aangebracht. Verder kan ook de verdiepingsvloer worden gelegd die geheel komt te rusten op de nu geplaatste houten draagconstructie. Daarna volgt de verder afwerking aan buiten- en binnenzijde die nog geruime tijd in beslag gaan nemen. Als de verdere werkzaamheden volgens planning verlopen, wordt begin 2022 de gerestaureerde hofstede opgeleverd. 

Met de restauratie is veel geld gemoeid. De stichting voert dan ook campagne om onder de Woerdenaren 25.000 euro op te halen en liefst nog wat meer gezien de tegenvaller van de verrotte kozijnen. In het kader van deze campagne zal de stichting zaterdag 24 april en 1 mei campagne voeren op de markt. De ontwikkelingen van de restauratie zijn te volgen op bouwbrediusboerderij.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden