Foto:

persbericht

Kinderboerderij gaat nog beter op hun dieren letten

WOERDEN - Met veel meer ogen gaat Kukele-boe op hun dieren in het Brediuspark letten. Omdat te organiseren gaat deze dierenweide binnenkort de Whatsappgroep “Waaks” starten. Met Waaks kunnen de deelnemers ongeregeldheden aan elkaar melden. Op deze wijze wil Kukele-boe het toezicht en de veiligheid van hun dieren verbeteren. Voor Waaks worden de hondenbezitters uitgenodigd die regelmatig hun hond in het Brediuspark uitlaten. Ook de andere vaste parkbezoekers worden gevraagd om deel te nemen. Daarnaast wordt gerekend op meedoen van de buren. Waaks moet vooral functioneel en doeltreffend zijn en daarom gaat Kukele-boe de deelnemers voor Waaks persoonlijk uitnodigen. Kukele-boe wil eerst met een beperkt aantal deelnemers ervaring opdoen en later deze Whatsappgroep vergroten.

Met Waaks wordt onraad aan elkaar gemeld en dat verbetert de veiligheid overdag. In de nachtelijke uren is het betreden van het Brediuspark niet toegestaan. Hiertoe is na de brand van de Brediusboerderij besloten. Maar de handhaving ervan moet beter! Want vermoedelijk ook door brandstichting is het schuilhok voor de schapen in het Brediuspark in de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 april volledig afgebrand. De politie is opzoek naar de daders. En burgemeester Molkenboer tweet: “Schaamteloos van deze daders. Als je het lef hebt om dit te doen, heb dan ook het lef om je bij de politie te melden.”

In het afgebrande schuilhok verbleven schapen met hun lammetjes. Deze zijn ongedeerd gebleven. Maar bij het zien van de verkoolde resten realiseer je je onmiddellijk dat deze brand voor deze dieren volstrekt anders had kunnen aflopen. “Die schapen met hun lammetjes zijn bijzonder kwetsbaar. Ze zijn een ‘sitting duck’ en wij hebben de collectieve verantwoording om daarover te waken. Het is een andere categorie dan een bushokje kapot maken. Het gaat hier om kwetsbare levende have, en als dan word ik wel wakker.” zegt voorzitter Steef Somers van Kukele-boe. “De veiligheid van de dieren moet zonder meer geborgd zijn en daarom zitten wij daarop als een bok op de haverkist” voegt Somers daaraan toe.

Inmiddels heeft Kukele-boe met bouwhekken en daarin zeilen een tijdelijke schuilhok gemaakt. De schapen en lammetjes blijven dus op hun vertrouwde plaats in het Brediuspark en ze worden daar verzorgd door hun vertrouwde dierenverzorgers. Als het een hete zomer gaat worden dan zijn deze bouwhekken ook te gebruiken om op de weide voor de nodige schaduw te zorgen.

Het afgebrande schuilhok is begin dit jaar neergezet zodat de schapen met hun lammeren op de schapenweide in het Brediuspark uit de zon en wind kunnen komen. Er stond altijd een praktisch schuilhok, maar door Landgoed Bredius is in plaats daarvan een landelijker hok geplaatst met historische elementen dat mooi in het park paste.

Van ouds grazen er schapen het Brediuspark. Op hun landgoed had de familie Bredius meer dan 75 schapen. Dit voormalig boerenbedrijf heeft de gemeente als park ingericht en de gemeentelijke schaapskudde telde ongeveer 30 schapen. In 1994 heeft Kukele-boe de beheerder van de gemeentelijk veestapel op zich genomen. De veestapel telt nu maximaal 10 schapen en op dit moment zijn er 13 lammetjes geboren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden