Foto:

STILTE

In de stilte ligt het antwoord zegt men.. Maar vaak vind je die helemaal niet. Kunnen we wel tegen stilte? En die stilte die is ook vaak helemaal niet stil in jezelf. Je denkt aan van alles. Zullen daarom mensen juist nu vaak de stilte opzoeken? Om alleen of samen de natuur in te gaan of een wandeling te maken? En zo je gedachten op een rijtje proberen te zetten. Door stil te zijn komt er ruimte vrij, zodat je sommige zaken weer kunt ordenen.

Maar kunnen we onze gedachten wel stil zetten dan? Je ziet het vaak bij mensen die mediteren. Zij vinden daardoor innerlijke rust en balans. En het werkt echt. Maar de grap is dat de meeste mensen er te moeilijk over denken. Want men zegt dan: dat kan ik niet hoor, dat is voor mij te spiri wiri en swami bami. Maar niets is minder waar, wij hebben stilte nodig.

Kunnen we onze gedachten wel stil zetten?

Maar als ik dat probeer dan ga ik juist denken en komen er allerlei gevoelens bij mij langs. Tja dat klopt maar die heb je de hele dag. Gevoelens komen vaak een kopje thee drinken en gaan dan weer, maar echt.

Wat ik een eye-opener vond is dat jij niet je gedachten of gevoelens bent. Je bent het niet, je doet het. Het idee is dat je van binnen al perfect bent. En ja natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel. Maar je bent niet je schaamte, schuldgevoel of angst. Je doet je schuldgevoel, schaamte en angst.

Toen je geboren werd was je perfect. Daarna worden je dingen afgeleerd en aangeleerd. Tot ongeveer je zevende levensjaar ben je in een ander bewustzijn. Je moest stil zijn als de juf praatte en op zo veel andere momenten. Maar kinderen waren uit zichzelf stil als er een verhaal werd verteld uit een goed boek in de klas. Dan kon je een speld horen vallen. Waar ik naar toe wil is dat stil zijn voor velen niet meer zomaar lukt nu.

Maar als er iets ergs gebeurt of je wordt verteld hoor je vaak mensen zeggen: Jeetje, daar word ik stil van zeg. Je hebt geen woorden meer om je uit te drukken. Gedachtes lopen vast. En daar is ie dan, de stilte…. De stilte die een schreeuw van pijn, verdriet en machteloosheid is.

De stilte is dus van alles en niets tegelijk. Het gaat er niet alleen om dat er geen geluid is. Maar de definitie en intentie die jij eraan koppelt. Wat is stilte voor jou? 2 minuten maar. We herdenken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat zij gestreden hebben voor onze vrijheid. En de definitie van vrijheid weten wij nu nog beter door dit rare jaar vol ellende met een virus. Met gevolgen voor iedereen. Daar word en ben ik best stil van.

Op 4 mei ben ik stil om 20:00 uur. Maar altijd met de intentie van dankbaarheid. Het antwoord ligt absoluut vaak in de stilte. Stilte is niet goed of fout. Stilte is er altijd en laat jij het toe? Het is aan een ieder zelf hoe zij of hij daarmee omgaat en welke definitie je hem geeft. Dat dan weer wel.

De column van Mirte Damen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden