Foto:

Oproep aan koeienverzamelaars

WOERDEN - Wist u dat de Koeiemart in Woerden op de lijst van nationaal immaterieel erfgoed staat? Op dit moment zijn Stadsmuseum Woerden en de Stichting Nederlands Immaterieel Erfgoed Koeiemart volop bezig met voorbereidingen van een dubbeltentoonstelling ‘Koe in de Kunst’, inclusief een pop-up tentoonstelling speciaal over de Koeiemart. Hiervoor is het museum op zoek naar ‘Koeienverzamelingen’.

Verzamel je ‘koeien’ en wil je bijdragen aan de tentoonstelling door tijdelijk een paar van je topstukken uit te lenen? Neem dan contact op met het museum via contact@stadsmuseumwoerden.nl. Het maakt niet uit wat voor type ‘koeien’ je verzamelt: beeldjes, kussenslopen, mokken, schilderijtjes, speelgoed – mits niet te groot van formaat. Ook als je een bijzonder aandenken aan de Woerdense Koeiemart bezit hoort het museum dat graag.

‘Zoals de koeien bij de weidegang in het voorjaar blij de wei ingaan, is dit een unieke gelegenheid voor objecten uit een koeienverzameling om naar buiten te gaan en in de schijnwerpers te staan’ zegt museummanager Arja van Veldhuizen. ‘De Koeiemart-tentoonstelling komt op een tijdelijke locatie in de Rijnstraat en gaat over het verleden, heden en natuurlijk ook over de toekomst van de Koeiemart. We hebben een informele ontmoetingsplek voor ogen, waar je als bezoeker je eigen herinneringen kunt toevoegen. De topstukken uit de koeienverzamelingen van bewoners uit Woerden en omstreken krijgen hier een plek.’

Naast de speciale Koeiemart tentoonstelling, brengt het Stadsmuseum hulde aan de koe met de tentoonstelling ‘Koe in de Kunst’ in het museumgebouw. In beeldende kunst vanaf de 17e eeuw tot heden wordt inzichtelijk hoe en waarom de koe wordt afgebeeld.

‘De Koeiemart is een springlevende traditie, die teruggaat tot 1410. Het is zowel prachtig als waardevol dat Stadsmuseum Woerden de komende herfst en winter een uitgebreide tentoonstelling aan dit Oer Woerdense erfgoed wijdt,’  zegt Nieck Engelhard, kwartiermaker van Stichting Nederlands Immaterieel Erfgoed Koeiemart. De dubbeltentoonstelling gaat open in oktober 2021 en zal lopen tot begin 2022.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden