Foto:

De Woerdense column door Junior Brandenburg: Vullen

Wijlen mijn columnistische voorganger Frits Bugter doopte zijn pen graag in venijnige inkt. Hij schrok niet terug om via zijn column een flink robbertje politiek te vechten. Nadat ik in zijn voetsporen trad, heb ik mij voorgenomen een ander pad te bewandelen.

En dat is niet omdat ik een ruggengraatloze allemansvriend ben. Eerder is dit het resultaat van het feit dat ik al jong betrokken raakte bij de lokale politiek. Een politiek die in Woerden drijft op samenwerken, luisteren en een gedeelde ambitie om van Woerden een betere en mooiere plek te maken. Al doet dat de een dit soms handiger dan de ander en kunnen er terechte kritische noten klinken en gekraakt worden*.

Maar ik koester de Woerdense cultuur van persoonlijke politiek. Burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden zijn hier op voornaam-basis onderdeel en deelgenoot van de samenleving. Die laatsten worden daarbij vooral gedreven door passie terwijl zij veel belangeloos opofferen.

Met die passie zit het wel snor, maar soms net even te snor

Met die passie zit het wel snor, maar soms net even te snor. Zo vliegt Lijst van de Does (LvdD) al twee weken gierend uit de bocht. Het begon met het onzinnig vasthouden aan seniorenwoningen in de oude Minkema, daarna met een verkeerde voorstelling van zaken, afgetopt met jongeren weg te zetten als stelend, herrie schoppend en dealend in een artikel in het AD.

Dat laatste vond ik niet tof en ik schreef er een column over. Dat vond LvdD niet tof. Roerganger Jaap klom in de pen en ging eens lekker wanhopig in de vlek wrijven. Daarbij was hij zo van de leg dat hij vergat wat het verschil is tussen een columnist en een journalist. En hij had blijkbaar spontaan geen actieve herinnering aan de onweerlegde onfrisse uitspraken in het AD.

Wel roffelde hij trots op de online borst want hij had Columnist Junior B. eventjes terecht gewezen en zo blafte hij lustig voort tegen de verkeerde boom. Volgens hem is LvdD altijd objectief en doen ze niet aan onjuiste of eenzijdige berichtgeving.

Inmiddels is uit de praktijk het tegenovergestelde gebleken.

Maar ik biedt graag een elegante uitweg. Ik ben bereid om op aanraden van Jaap het nobele vak van vakkenvuller eens te vervullen waarbij een vakkenvuller een keer mijn column mag vullen. Wel op voorwaarde dat LvdD voortaan jongeren behandelen zoals zij graag zelf behandeld willen worden en voortaan alleen een juiste voorstelling van zaken zullen geven.

Dat dan weer wel.

*Mocht u na alle kritische noten van de afgelopen jaren denken, dat kan ik beter, meldt u dan bij uw partij van voorkeur. Zij, en dus wij, hebben u nodig.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden