<p>Wanda Hoogendoorn koopt bij de Zero Waste kraam. Rechts Ilja Gort.</p>

Wanda Hoogendoorn koopt bij de Zero Waste kraam. Rechts Ilja Gort.

(Foto: Marjan Dekker)

Zero Waste Groene Hart op de streekmarkt!

Woerden - Zero Waste Groene Hart wil informeren, inspireren en motiveren in een leven zonder afval. Maar na het Zero Waste café, op de laatste dag voor de lockdown in maart 2020, was het stil. De stilte is voorbij: wekelijks kun je je nu laten inspireren en gelijkgestemden ontmoeten bij een heuse mobiele marktkraam op de Woerdense streekmarkt.

“We wilden niet achterover leunen tijdens de lockdown en gingen nadenken wat we konden doen”, vertelt Jolanda Zwetsloot. Zij is een van de Woerdense dames achter Zero Waste Woerden. “De ruilbeurs voor sinterklaascadeaus die we al gepland hadden, kon gelukkig doorgaan. En die was, met zo’n dertig mensen die spullen inleverden en iets anders meenamen, een succes.” Het liefst hadden de dames een eigen duurzaamheidswinkel uit de grond gestampt, maar dat was nog even een brug te ver. Een ambulant winkeltje, dat zat er wél in. “Het werd een kraam gekoppeld aan een bakfiets. Daarmee gaan we op de zaterdagen naar de streekmarkt. We verkopen daar ‘droge’, onverpakte levensmiddelen die nog niet door andere winkeliers onverpakt verkocht worden.”

In de kraam verkopen de dames niet alleen producten maar laten ze aan de hand van wisselende thema’s ook zien wat je allemaal kunt doen om de gigantische afvalberg te verkleinen. “Zo kun je vroeg naar de supermarkt en de bakker, als sommige verse producten nog niet ingepakt zijn. Neem gewoon je eigen zakjes en broodzak mee. Ook tonen we hoe je zelf wasmiddel kunt maken, hoe je schoon kunt maken met minder middelen en dat wasbare luiers echt een optie zijn in deze tijd.”

Fabrikanten zullen niet zomaar hun verpakkingsbeleid aanpassen. Maar je kunt als consument wél doen wat je zelf in de hand hebt, vertelt Jolanda. “Dat is misschien kleinschalig maar beter dan machteloos toekijken bij wat je níet kunt veranderen.” Al wat langer wordt het Woerdense publiek ook elders dan op de markt attent gemaakt op verpakkingsvrij inkopen doen. De zero waste raamstickers met de tekst ‘Neem gerust je eigen verpakking mee’ zijn ondertussen te vinden op de ruiten van zo’n twintig tot dertig winkels in de binnenstad. “Van winkels met vlees of vis tot bakkerijen en zaken met koffie, thee of notendelicatessen.” Het gaat dus de goede kant op.”

Ladies of Luxury
Op zaterdag 5 juni kunnen Woerdenaren niet alleen een kijkje nemen op de markt, maar ook meedoen aan de ‘Zero Waste Wandeltour’. In dertig gemeenten zijn er die dag wandelroutes langs duurzame winkels. “In Woerden is er keus uit vier routes, elk langs ongeveer vijf winkels uit een bepaalde productgroep. De namen variëren van De Borrelplank tot Ladies of Luxury.” Voor meer info en opgave, kijk op zerowastenederland.nl. Zijn alle tours volgeboekt of trek je er liever zelf op uit? Loop dan even langs de gele bakfiets op de streekmarkt. Daar ligt een plattegrondje klaar.

door Roy Visscher

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden