Foto: PR

Onthulling monument KNIL militairen te volgen via livestream

Woerden - Op zaterdag 19 juni (8.45 tot 11.00 uur) is de onthulling van het monument voor Molukse KNIL militairen op het Kazerneplein. Ook worden dan in het kader van 70 Jaar Molukkers in Woerden de eerste exemplaren van het verhalenboek ‘De herinnering blijft...’ uitgereikt. Vanwege de coronamaatregelen is dit een besloten bijeenkomst, maar het programma is wel voor iedereen te volgen via RPL Woerden en een livestream.

Anno 2021 verblijft de Molukse gemeenschap 70 jaar in Nederland. Op 21 maart 1951 kwamen de eerste, van in totaal 12.500, KNIL militairen en hun gezinnen in Nederland aan. Zij werden naar woonoorden en brakkenkampen door heel Nederland gebracht. In Woerden werden ze ondergebracht in twee barakkenkampen en in voormalig militaire kazerne (De Kazerne, Kamp Utrechtsestraatweg en Kamp Singel). Toentertijd in de volksmond aangeduid als ‘de Ambonezenkampen’. In december 1987 wordt door Nico van Wijk het idee geopperd om voor de Molukse KNIL militairen, als blijk van erkenning, een monument op te richten. Dit voorstel werd destijds door de gemeenteraadscommissie voor het welzijn van gemeente Woerden overgenomen. Er gebeurde echter niets. In aanloop naar het evenement ten behoeve van het 60-jarig verblijf van de Molukse gemeenschap in Woerden heeft de toenmalige projectgroep gekeken naar mogelijkheden, echter het is er niet van gekomen. Eind 2018 is het wederom ter sprake gekomen. Van de drie ‘Ambonezen kampen’ in Woerden bestaat alleen het gebouw De Kazerne nog. 

Op zaterdag 19 juni (8.45 tot 11.00 uur) wordt het monument, ontstaan na een voorstel van Taeke de Jong en uitgevoerd met goedkeuring van de eerste generatie, in de poortruimte van gebouw De Kazerne tijdens een besloten bijeenkomst onthuld. Ook is in het kader van 70 Jaar Molukkers in Woerden het verhalenboek ‘De herinnering blijft…’ gemaakt. De eerste exemplaren worden tijdens de bijeenkomst uitgereikt aan hen van ‘Lichting 1951’ die aan het boek meewerkten. Het boek bevat verhalen van het kampleven in Woerden, zodat deze niet vergeten worden en de herinnering altijd blijft. Tijdens de besloten bijeenkomst is er een culturele omlijsting van muziek en dans. Dit alles is te volgen via een livestream en RPL Woerden.

Project 70 Jaar Molukkers in Woerden (onderdeel van Stichting Sinar Malaku) is mogelijk door bijdragen vanuit het VSB Fonds Woerden, Cultuur Platform Woerden, Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Woerden en genereren van eigen gelden door organiseren van eetcafés en ontvangen donaties. En met medewerking van de eigenaren & gebruikers gebouw De Kazerne.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden