<p>Esther van der Tak heeft haar draai helemaal gevonden in Woerden.</p>

Esther van der Tak heeft haar draai helemaal gevonden in Woerden.

(Foto: eigen foto)

Nieuwkomer Esther over Woerden: ‘Het is een stad maar heeft iets dorps’

Woerden - Sinds ruim een jaar woont zelfstandig ondernemer Esther van der Tak (43) met haar dochter Kim en kat Jack op de grens van het Schilderskwartier en Barwoutswaarder. Ze voelt zich enorm welkom in Woerden!

Eind 2019 ging bij Esther het roer om: Haar huwelijk strandde, ze werd deeltijd zelfstandige (ZZP-er) en ze was naarstig op zoek naar nieuwe woonruimte. Ze woonde op dat moment in De Meern maar had jaren daarvoor in Woerden gewerkt bij EVO (Eigen Vervoers Organisatie). Ze schreef alle makelaars in de omgeving aan en na een zoektocht van enkele maanden belde onverwachts een makelaar dat er juist die nacht een appartement beschikbaar was gekomen in de oude graansilo. De oude graansilo ligt schuin tegenover de Roemeniëmarkt aan de Leidsestraatweg. Die graansilo was van de firma Blok. Later nam beddenspeciaalzaak Lammerts Van Bueren er haar intrek. In 2012 werden de laatste bedden de winkel uitgedragen en kreeg de silo een woonbestemming. Het monumentale pand vestigt nu acht appartementen. “Een geschenk uit de hemel. Uitzicht op de Oude Rijn, twee slaapkamers, en loopafstand naar zowel de stad als naar de natuur. Het kon niet beter.” Esther is nog altijd verbaasd en dankbaar dat dit geluk haar ten deel viel. 

Esther is een alleskunner. Ze is gedreven, een bruggenbouwer, een aanpakker, netwerker en ondernemer. Dat laatste heeft ze van thuis uit meegekregen. Haar ouders hadden in het Noord Hollandse Noord-Scharwoude een radio- en tv handel en videotheek. Ze heeft daar veel geholpen. Later kon Esther als office manager al haar talenten inzetten maar ze wist altijd al dat ze ooit voor zichzelf zou beginnen.

Veel vrijwilligerswerk
“Ik heb veel vrijwilligerswerk gedaan, met kinderen, tieners, chronisch zieken en kwam uiteindelijk terecht bij Stichting Omgaan met Pesten. Ik werd daar Sta Sterk trainer want werken aan de weerbaarheid van kinderen, dat is waar mijn hart ligt.” Het opstarten van haar eigen bedrijf ‘oprechtenergiek’ was een logische volgende stap. Esther haar levensmotto is “Je moet doen waar je ogen van gaan stralen en waar je hart sneller van gaat kloppen”. Dat haar ogen gaan stralen van haar werk als coach en trainer dat zie je meteen als ze erover vertelt. Dat ze in Woerden woonruimte vond, daar is ze enorm blij mee. “Het is een kneuterige stad. Het is een stad maar heeft iets dorps. De mensen zijn zo toegankelijk en zeggen elkaar gedag.” Op facebook zag ze een oproepje staan dat Buurtgezinnen iemand zocht om twee meisjes op vrijdagmiddag op te vangen na school. “Zo vanzelfsprekend om aan zo’n oproepje gehoor te geven. Iedereen helpt, waar mogelijk, elkaar hier.” Via Wijkcentrum De Plint in het Schilderskwartier heeft ze al veel mensen leren kennen. Daardoor heeft ze al een flink netwerk opgebouwd in Woerden. “Ik voel me welkom hier.”

De mooiste plek van Woerden vindt Esther het uitzicht vanaf het elektriciteitshuisje aan De Grecht. “Het uitzicht wat je daar hebt is zo schitterend.” Als hobbyfotograaf brengt ze daar graag veel tijd door. De mooiste zonsondergangen heeft ze al vastgelegd. “Twee buizerds die om elkaar heen vliegen op het juiste moment vastleggen, dat geeft zo’n kick. Soms zit ik wel een half uur doodstil met mijn camera te wachten op het perfecte moment. Fotograferen geeft rust en je krijgt oog voor de details.”

Stad onder de loep
Na 28 jaar buitenland keerde Jacqueline van Noordenne in de zomer van 2020 terug naar Woerden. Samen met nieuwkomers neemt ze de stad onder de loep. Deze keer maken we kennis met Esther van der Tak (43). Esther woont nu ruim een jaar in Woerden.

door Jacqueline van Noordenne

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden