Foto: Willem Jan Ritman

Brommen

Deze week kregen we bericht dat de Woerdensche column wordt gecontinueerd. Of dat heugelijk nieuws is, laat ik graag in het midden, maar feit is wel dat ik weer mijn gedachten en meningen ongehinderd kan uitstorten over Woerden en omstreken.

Junior Brandenburg

Het ziet er overigens naar uit dat we qua ongehinderdheids aanstonds eindelijk echt weer normaal door Woerden kunnen rijden, al dan niet fietsers met een doodswens op de Oostdam ontwijkend. Een kleine tip van mij, had je bedacht dat je frêle leventje als fietser het niet de moeite waard is om om te rijden en je tussen bouwverkeer, vrachtwagens en diverse pluimage aan vaardig en minder vaardige automobilisten te smijten?, trap dan een beetje door, ga niet lopen freewheelen en fiets gewoon rechtdoor, niet omkijken of onverwachte dingen doen.

Waar het op de Oostdam nog een bewuste keuze is om de verkeersborden en omleiding te negeren en je leven op het spel te zetten, zo is er in de Rijnstraat juist een omgekeerde situatie. Ben je rustig aan het winkelen, flaneren, kind uitlaten, keuvelen of iets anders, dan ben je in steeds verdergaande mate je leven niet meer zeker in deze prachtige straat. Zoals u ongetwijfeld bekend is de Rijnstraat een zogenaamde shared space ruimte. Alle verkeersstromen door elkaar. Een verkeersmierenhoop. 

Nu is dat best een toffe utopische gedachte en was het en prima middenweg in de oorspronkelijke reuring rond de Rijnstraat-herinrichting. Om het te laten werken is echter wel vereist dat alles deelnemers vaardigheden, zelfdiscipline, verantwoordelijkheid en oog voor elkaar hebben. 

Zo hebben we een paar boefjes die te pas en te onpas de paal met een handigheidje laten zakken

Dat lukt niet meer zo goed. Zo hebben we een paar boefjes die te pas en te onpas de paal met een handigheidje laten zakken en van richtingsverkeer en gepaste snelheid nog niet zoveel kaas hebben gegeten.

En er is een figuur op een omgekeerde gemotoriseerde driewieler die niets anders te doen heeft dan rondjes te rijden en zich door steegjes te wurmen. Een zeer lawaaiige bezienswaardigheid op zichzelf.

Datzelfde geldt voor de brommers, crossmotoren, motoren en scooters van uiteenlopende snit die zich met ongepast grote snelheid door de straat bewegen. Naast acuut lijfelijk gevaar is er ook gevaar voor permanente gehoorschade.

Richting Nieuwerbrug is een oud fietspad te vinden. Daar staat een keurige vermelding fietspad en daaronder de duidelijke instructie “Niet Brommen”. Dit lijkt een makkelijke en snelle praktische oplossing ter behoud van woon-, winkel- en onderneemplezier in Rijnstraat en verhoging van de overlevingskansen van een bezoek. Rap zo’n instructie aan alle ingangen van de straat en een paar weken handhaven onder het mom van Niet brommen, anders ga je maar spreekwoordelijk brommen. 

De Woerdense column van Junior Brandenburg

Bart van der Spek
Content coördinator extern
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden