Logo woerdensecourant.nl


Woerdenaar schrijft biografie van kleurrijk vakbondsman

Deze week verscheen 'Geen stuiver van de lommerd', de biografie van vakbondsman Jaap van der Linden. Auteur is de Woerdense journalist en schrijver Peter van der Aa. Hij bood zondag het eerste exemplaar van het boek aan Van der Linden aan tijdens een feestelijke bijeenkomst in Lunteren.

De nu 81-jarige Jaap van der Linden begon zijn werkzame leven als hulpje bij een tuindersbedrijf in de Hoeksche Waard en werd lid van de Landarbeidersbond. Bij de vakbeweging werd hij al gauw als talent ontdekt en in 1957 kwam hij in dienst van de jongerenorganisatie van het toenmalige NVV. Daarna werkte hij bij de Bouwbond van het NVV, waar hij wegens ruimtegebrek met de latere premier Wim Kok op een zolderkamer belandde. Hij maakte snel carrière en werd districtsbestuurder, baggerbestuurder en hoofdbestuurder bij de Bouw- en Houtbond FNV in Woerden. In die laatste functie bestreed hij politici die de sociale zekerheid wilden afbreken en was hij actieleider bij stakingen en andere vakbondsacties. Halverwege de jaren negentig ging hij met de VUT maar was daarna nog op tal van terreinen maatschappelijk actief.

Leven en werken van deze kleurrijke man en gedreven vakbondsbestuurder is door Peter van der Aa beschreven in 'Geen stuiver van de lommerd', dat wordt uitgegeven door uitgeverij Boekscout. Het is te bestellen in de webwinkel van de uitgever (www.boekscout.nl).

Reageer als eerste
Meer berichten