Logo woerdensecourant.nl


Foto: Teun Veldman

Vogels kijken in de Bovenlanden

Boswachters Jick Brandes en Martijn van Schie staan zondag 23 april en maandag 24 april klaar bij uitkijkpunt Bovenlanden in Woerdense Verlaat; een hotspot voor soorten als grutto, tureluur en kievit.

"Polders waar het barst van de weidevogels zijn helaas niet meer gebruikelijk", legt boswachter Martijn van Schie uit. "In Nederland is al jarenlang een daling van 5% van het aantal broedende weidevogels te zien. In de laatste 10 jaar is de grutto in Nederland zelfs 50% achteruit gegaan." Daarom luidde Natuurmonumenten tijdens de start van de lente met een radiocampagne het nationaal weidevogelalarm. De actie moet aandacht vragen voor de situatie van deze typisch Nederlandse vogels die zo kenmerkend zijn voor het authentieke Nederlandse boerenland.

Er is hoop voor de weidevogel. Zo onderhoudt Natuurmonumenten samen met enkele boeren jaarlijks de weidevogelgebieden zodat er volop ruimte blijft voor de vogels zoals de grutto om te nestelen. Er wordt geen tot weinig mest verwerkt op het land en ook wordt er niet gemaaid voor 15 juni. Zo hebben de gruttokuikens alle tijd om op te groeien.

Boswachters Jick en Martijn staan voor je klaar om samen weidevogels te spotten. De weidevogels lopen relatief dichtbij en zijn erg goed zichtbaar. Daarnaast staan de Bovenlanden ook nog eens prachtig in bloei. Het kleurt er roze, geel en paars van alle bijzondere bloemen. Een prachtig gezicht, neem dus vooral je verrekijker mee!

Zondag 23 april zit boswachter Jick tussen 14.00 en 16.00 uur in het uitkijkpunt. Boswachter Martijn is op maandag 24 april tussen 19.30 en 21.00 uur aanwezig in de uitkijkhut. De boswachter zit in de uitkijkpunt Bovenlanden, dit is 200 meter vanaf de parkeerplaats ter hoogte van Amstelkade 16-17.

Reageer als eerste
Meer berichten