De Woerdensche Column

De Woerdensche Column: Koeiemart Cultureel Erfgoed!?

Al jaren zijn we met een groep bezig om de Koeiemart tot Nederlands Cultureel Erfgoed te laten verklaren. Het begon 3 jaar geleden met een idee. Ik mailde de toenmalige wethouder van cultuur Bob Duindam met de tekst: hoe mooi zou het zijn als onze Koeiemart Cultureel Erfgoed van Nederland wordt? Hij vond het een geweldig idee en zei: pak het maar op. 

We hebben toen een groep gevormd met diverse Woerdenaren en Woerdenezen (mensen die niet uit Woerden komen ;-). Pike Uittenbogaard en ik zijn op een uitlegdag geweest bij het kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Zij gaan hierover en bepalen met deskundigen wat nu wel en niet immaterieel cultureel erfgoed is. Wij hebben daar aandachtig geluisterd en alle informatie opgeslagen. Het was enorm interessant, ook omdat daar de nationale club van Sinterklaas zat. Zij zaten al in een afrondende fase. 

We gingen weg met de opdracht te gaan inventariseren en vragen beantwoorden over ons erfgoed, de Koeiemart. Het eerste wat wij erna deden was een vergadering houden met de gevormde groep en we gingen van start. Natuurlijk is het niet mogelijk om dit in een paar maanden te doen. Iedereen had zijn core-business, dus we deden het naast onze eigen bezigheden. 

Toen kwam wereldkanjer Kristel in de Wal van Woerden Marketing. Zij werd door topper Kitty Kusters ingevlogen en we gingen er nu echt onze schouders onder zetten. Wat een werk heeft zij verzet. Ze maakte een complete analyse van de informatie die we inmiddels verzameld hadden.

Ondertussen had de gemeenteraad zich unaniem uitgesproken dat zij voor het idee was dat Koeiemart op de lijst komt staan van Nederlands Immaterieel Cultureel Erfgoed. En dat de naam nu voor altijd goed wordt vastgelegd. Koeiemart zonder N en zonder K. Puur in het Woerdens dialect. 

Waarom al deze moeite? Hoe mooi is het dat wij sinds het 1410 iets in Nederland vieren wat niemand doet op deze manier. En dat wij daar trots op mogen zijn als stad als dit officieel bevestigd wordt. Koeiemart zit in het DNA van de Woerdenaar. Het is niet alleen maar de koeien, kermis, jaarmarkt, snert, poffertjes, kristaljons en oliebollen. Maar juist het samen vieren en delen van een geweldige traditie die wij met elkaar beleven in het samenzijn met familie en/of vrienden. En dan kletsen en drinken we echt eens bij. In Woerden doen wij dingen samen. Over een aantal weken horen we het. We hebben veel werk met geweldige mensen verzet en wat vind ik dit toch spannend!

Martin Damen

Meer berichten