Logo woerdensecourant.nl

Duizend bomen voor gemeente Woerden

Woerden - Komende winter start de gemeente Woerden op meer dan 70 locaties met het planten en/of vervangen van bomen. Wie suggesties heeft voor soorten bomen, nieuwe of andere locaties mag deze doorgeven want er kunnen nog zo'n 1.000 bomen bij in de gemeente.

Door Winny van Rij

De gemeente kapt bomen als de veiligheid van inwoners in gevaar komt, als een boom ziek of dood is, wortels ernstige schade aanrichten of bij een nieuwe inrichting van de openbare ruimte. "We streven ernaar om voor elke gekapte boom een nieuwe boom terug te planten, maar we zitten nog niet op het niveau van 2014," verklaart wethouder Ivo ten Hagen. "Toen waren er 31.000 bomen, nu zitten we ongeveer op 30.000."

Daarom vindt deze winter een grote herplantronde plaats. Op de nu beschikbare herplantlijst, te vinden op woerden.nl/onderhoud-groen, staan 71 locaties waar in het verleden een boom is gekapt of waar op korte termijn een boom moet worden vervangen. "Die lijst is nog niet helemaal compleet want de bomen die bij de rotonde Wulverhorst gekapt zijn, staan er waarschijnlijk nog niet op." De herplant van bomen in herinrichting- en reconstructieprojecten wordt in die projecten los bekeken.

Inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden kunnen tot 20 juni aanstaande aanvullingen doorsturen voor deze lijst. "Iedereen kent zijn of haar eigen buurt het beste." Ook het soort boom mag heel divers zijn. "We gaan wel beoordelen of dit technisch mogelijk is. Als iemand een appelboom wil kan dit niet naast een fietspad dat glad wordt van gevallen appels."

De aanvullingen op de lijst worden na 20 juni beoordeeld en als dat past op de aangedragen locatie in de definitieve herplantlijst opgenomen die vanaf 5 juli op de website staat. Vanaf 15 juli start de kap van de te vervangen bomen, noodzakelijk om alle voorbereidingen af te ronden voor het plantseizoen begint.

Reageer als eerste
Meer berichten