Logo woerdensecourant.nl


Burgemeester Molkenboer laat zich informeren door de hulpdiensten. Foto: Alex de Kuijper
Burgemeester Molkenboer laat zich informeren door de hulpdiensten. Foto: Alex de Kuijper (Foto: alex de kuijper)

Update: Bouwvakker naar alle waarschijnlijkheid overleden

Woerden - Droevig en moeilijk, zo typeerde burgemeester Victor Molkenboer het voor 99,9% zekere overlijden van een medewerker van Lek Sloopwerken die aan het eind van de ochtend onder het puin terecht kwam. Dit gebeurde tijdens sloopwerkzaamheden van het oude stadhuis toen er een plafonddeel van de derde verdieping naar beneden kwam. 

Door Winny van Rij 

Burgemeester Victor Molkenboer sprak niet meer over redding maar over berging. "We hebben hem nog niet onder het puin vandaan dus we kunnen niet voor 100% zeker zijn, maar de hulpdiensten achten het niet aannemelijk dat hij nog leeft."

Aan het begin van de middag bleek door de houding van de medewerker en door de aard van het ongeval al dat hij waarschijnlijk niet meer leefde, maar de familie kon pas in de loop van de middag bereikt worden. Over de identiteit van het slachtoffer kon of wilde de burgemeester nog geen uitspraak doen. "De betreffende medewerker was aan het zagen en een kraanmachinist zag het ongeval gebeuren. Hij kon niet direct bevrijd worden, omdat er grote kans op instortingsgevaar was."

Over de oorzaak van het noodlottig ongeval kon nog niets gemeld worden maar er komt zeker onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, voorheen de Arbeidsinspectie. "Medewerkers van het sloopbedrijf, onze eigen medewerkers en ikzelf zijn erg aangeslagen. Er heerst enorme verslagenheid. Zeker omdat het je eigen gemeentehuis is, zul je hier altijd aan blijven denken. We wensen de familie van de overleden man en zijn collega's enorm veel sterkte toe."

Er werd een specialistisch team uit Haaglanden en andere hulpdiensten ingeroepen omdat de hulpverlening erg lastig is. Grote delen van het pand/plafond zijn instabiel. "Zo'n verdieping weegt 60 tot 70 ton en vanwege de veiligheid van de hulpdiensten moet er zeer zorgvuldig te werk worden gegaan."

Tegen de avond werd een methode ontwikkeld, een scenario uitgedacht om de berging uit te voeren. "Dat wordt zorgvuldig berekend en getoetst of het veilig genoeg is. Naar verwachting zal dit vanavond gaan lukken." Hoe het verder met de sloopwerkzaamheden gaat is onduidelijk en van ondergeschikt belang. "We zullen maandag zeker nog niet overgaan tot de orde van de dag."


 

Reageer als eerste
Meer berichten