Logo woerdensecourant.nl


De Woerdensche Column

De Woerdensche Column: Cito-toets

"Mama, ik heb een envelop die ik samen met jou moet openmaken". De uitslag van de Cito-toets die erin zat bleek overeen te komen met het schooladvies van de meester. Gelukkig!

Toen ik de Cito-toets vroeger maakte, was deze nog allesbepalend voor de overgang naar de middelbare school. Destijds kon 1 punt hoger of lager het verschil betekenen tussen de LTS, de Oversingel of de Jozef, of de RSG Minkema of de Kalsbeek. Op mijn verjaardag maakten we de toets, ik had niet geslapen van spanning voor zowel de toets als mijn verjaardag. Voor mijn vriendin was het nog erger; haar hamster was die nacht overleden en haar verdriet zat erg hoog.

De hele dag zaten we te zwoegen op de toets. De leerkrachten probeerden wel uit te stralen dat het niet zo belangrijk was, maar dat was het natuurlijk wel. Eigenlijk is dat toch vreemd. Zo'n allesbepalende momentopname voor kinderen van 11/12 jaar. We selecteren in Nederland érg vroeg en dus ook op basis van één toets. Daarom heb ik toen ik net in de Tweede Kamer kwam de wet aangepast.

De toets, de "foto" die gaat over taal en rekenen, is nu de second opinion geworden. De school kent het kind al 8 jaar, kent de hele "film" en ziet ook of het kind nog kan groeien met de juiste uitdaging. Een leerkracht kan naar de werkhouding kijken en naar àlle vakken op school. Het onderwijs is zoveel meer dan alleen de Cito-toets.

Maar de leerkracht kan een kind ook nog nèt onderschatten. Daarom staat in de wet dat als de toetsuitslag hoger is dan het schooladvies van de juf of de meester, het schooladvies heroverwogen moet worden. Je kunt dus niet meer lager uitkomen dan het schooladvies, alleen nog maar hoger. Daarom maken de kinderen de toets tegenwoordig in april, zodat je éérst je schooladvies krijgt en daarna de second opinion van de Cito-toets. De toets is zo een stuk minder belangrijk en spannend. Het hoogste telt, zo geven we kinderen optimale kansen. En daartoe is toch eigenlijk het onderwijs op aarde, toch?

Vandaag vroeg ik aan de meester hoe zijn kinderen de toets hebben gemaakt. Hij is erg tevreden, bij twee kinderen past hij het schooladvies nog een klein stapje omhoog aan. Trots op zijn klas ging hij gauw verder met de gymles en ik fietste naar huis. Ook een beetje trots, vooral op mijn eigen dochter.

Loes Ypma

Reageer als eerste
Meer berichten