Logo woerdensecourant.nl


Lodewijk Mulder stopt als wijkagent van de Bomenbuurt en het Schilderskwartier in Woerden. "Achter iedere deur zit een eigen verhaal en de kunst is dat verhaal te leren kennen, want criminaliteit begint of eindigt vaak in sociale problematiek.'' Foto: Winny van Rij
Lodewijk Mulder stopt als wijkagent van de Bomenbuurt en het Schilderskwartier in Woerden. "Achter iedere deur zit een eigen verhaal en de kunst is dat verhaal te leren kennen, want criminaliteit begint of eindigt vaak in sociale problematiek.'' Foto: Winny van Rij (Foto: winny van rij )

Lodewijk Mulder stopt als wijkagent van Bomenbuurt en Schilderskwartier

Woerden - Lodewijk Mulder stopt met ingang van vandaag als wijkagent van de Bomenbuurt en het Schilderskwartier waarmee hij in vijftien jaar tijd vergroeide. "Ik heb rust en duidelijkheid gebracht, vertrouwen opgebouwd, me oprecht in mensen en groepen mensen verdiept," aldus deze mensenmens.

Door Winny van Rij

Na 40 pensioenjaren stopt Mulder als wijkagent. "Ik ga minder werken en je moet in drie dagen niet willen wat je in vijf dagen niet voor elkaar krijgt." De baan van wijkagent is echt zijn ding. "Bouwen en bewaren. Vooral in relaties met mensen, zowel inwoners, collega's als netwerkpartners." Hij maakte in die jaren veel lief en leed mee. "Gasontploffing, reanimaties - ook van jonge mensen - suïcides, het hakt erin. Dit werk kun je niet tot je 67e doen," zegt de 58-jarige Mulder, die gevormd is door gebeurtenissen in werk en privé met het overlijden van een kleinzoon en de ziekte van zijn vrouw. "Na 40 jaar is het prima om wat afstand te nemen."

Hij haalt energie uit persoonlijke contacten. "Achter iedere deur zit een eigen verhaal en de kunst is dat verhaal te leren kennen, want criminaliteit begint of eindigt vaak in sociale problematiek. Soms kun je door verbinding en vertrouwen mensen op andere gedachten brengen. Ik zoek altijd naar oplossingen en daarin heb ik best veel mogen betekenen." Zo kon hij door zijn eigen aandeel daadwerkelijk zorgen dat de criminaliteit afnam, maar ook in samenwerking met andere partners zoals gemeente, maatschappelijk werk, scholen, Welzijn Woerden. "We hebben een gemeenschappelijk doel."

Betrokkenheid is daarbij wezenlijk. "Ik ben van de warme contacten, wil op veel plekken aanwezig zijn, weten wat er leeft. Als je als netwerkpartner je werk doet, weet je ook zonder een wijkschouw al wat er leeft." Er is wel een spanningsveld. "Sommige investeringen in relaties hebben pas effect op lange termijn. Dat vraagt een aanpak op maat, je echt verdiepen in de groep en geduld hebben. Daarbij is de insteek: geen nieuwsgierigheid, maar oprechte belangstelling in mensen en groepen mensen."

Hij kent zijn pappenheimers en stuurt zijn collega's op afstand. "Ik ben niet iemand die gelijk met het boekje klaar staat, maar ik ben wel politieagent en deel dus informatie als de veiligheid hierom vraagt. Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent," is zijn devies. "Ik kijk met veel plezier terug en heb mijn aandeel mogen leveren om de wijken veiliger te maken en de criminaliteit terug te dringen." Het vertrouwde beeld van Mulder op de fiets door de wijk is verleden tijd. "Jolanda Kloosterziel en Halil Topal volgen mij op, maar ik maak mijn afscheidsrondje wel af. Ik wil iedereen bedanken die mij het vertrouwen heeft gegeven."

Reageer op dit nieuws 2
Meer berichten