Logo woerdensecourant.nl


De Woerdensche Column

HAP-klare brokken

De HAP gaat weg in Woerden per 1 januari 2018 en de Spoed Eisende Hulp oftewel de vroegere EHBO ook per 1 juni 2017. Morgen is er vanaf 23:30 uur tot 8 uur 's morgens niets meer in het ziekenhuis in Woerden: geen HAP en geen SEH! Dikke vette pech niet alleen voor de Woerdenaren maar ook voor mensen ver daarbuiten! Mensen bekijk maar het effe met je zorg!

Natuurlijk is er nuance maar ik leg het u graag uit (ik probeer het) in HAP-Klare Brokken.

Nederlands eigen is natuurlijk wie kunnen we hier de schuld van geven? Om deze vraag te beantwoorden moet je terug naar het paarse kabinet dat vond dat er in de zorg marktwerking moest zijn. Wat natuurlijk een belachelijk idee was!

Terug naar het nu. De gemeentepolitiek is compleet buitenspel gezet. Zij gaat hier namelijk niet over. Het ligt in Den Haag en ja daar komt het mensen: de verzekeringsmaatschappijen besluiten het samen met de Nederlandse Zorgautoriteit. De lokale politiek heeft namelijk formeel echt niks te zeggen over de besluitvorming. We kunnen roepen, constructief overleg plegen of boos worden, het heeft geen zin. Dikke grote doei voor alle Woerdenaren en de rest van het Groene Hart!

We worden een groot dorp… Een dorp en dat voor de hoofdstad van het Groene Hart! Straks ook nog zonder ziekenhuis maar wel met het grootste Zorghotel van Nederland. Voor de mensen op de Waddeneilanden is zorg nog beter geregeld dan hier, zij hebben dokter Deen nog. Wat een diepe ellende is het hier. Niemand is er blij mee en toch gebeurt het. Denkt u dat de Woerdense huisartsen dit willen? Nee natuurlijk niet. Zij willen het beste voor ons, maar zij staan ook echt machteloos.

Wat kunnen we doen? Helemaal niets. Nou dat is niet helemaal waar. De meeste mensen in de regio zijn verzekerd bij Achmea (dat kan ook Zilveren Kruis zijn) of VGZ. Overstappen van verzekering, zou dat een oplossing kunnen zijn? We hebben ongeveer 100.000 mensen die gemiddeld 100 euro per maand betalen dat is 10 miljoen per maand keer 12 maanden is 120 miljoen euro. Of moeten we ouderwets de straat op? Geen idee. Ik ga nu snel verder met mijn eigen HAP, de hapjespan staat al op het vuur!

                                                                                                Martin Damen

4 reacties
Meer berichten