Logo woerdensecourant.nl


De Woerdensche Column

De Woerdensche Column: Vaderdag

Dit was de 15e vaderdag zonder mijn vader. Ik heb het altijd al een rare dag gevonden.

Vroeger moesten we iets maken op de kleuterschool en ik vond dat eigenlijk zonde van mijn tijd. Maar natuurlijk vond mijn vader het geweldig lief om één of ander ding te krijgen waar op stond: "ik hou van jou" of "beste papa ever"! Dat vindt toch elke vader?
Mijn vader hield van vissen. En niet een klein beetje, nee heul heul veel van vissen. Sportvissen dat was zijn lust en zijn leven. Dus op vaderdag mocht hij bepalen wat we gingen doen. Nou 'je raad het nooit'... Wij gingen dus vissen met onze visboot. Mijn moeder blij, want dan kon zij lekker haar ding doen. De mannen de deur uit en de vrouwen waren dan thuis.

Ik was pas net een jaartje of 10 toen ik voor het eerst de buitenboordmotor mocht besturen. Nou dat was wat hoor! Mijn vader legde me uit hoe het werkte op het water. Wie er voorrang had en waarom en dat je met iedereen rekening moet houden. Ik voelde mij ineens een grote meneer.

Ik mocht nog niets tegen mijn moeder zeggen, want die had het nooit goed gevonden. Dus het was ons geheim. Dat maakte het helemaal extra spannend.

We hebben ontzettend veel gevist en hij zelf nog veel meer. Toen ik ouder werd visten we nog steeds regelmatig samen. Het mooie van vissen is dat je het over vissen kan hebben en heerlijke prietpraat hebt, maar je kunt het ook over diepe onderwerpen hebben die gaan over het leven.

Het ging bij ons alle kanten op. Van totale onzin naar diepe gesprekken. En wat hebben we gelachen. Of het kon juist ook heel stil zijn. En dan werd er ineens een hengel opgehaald en "hebbes" geroepen. Dan trok je er zomaar een brasem uit.

Ook zat mijn pa veel alleen op de steiger te vissen voor ons huis op de Nassaukade aan de singel. Ik was al een jaartje of 20 en kwam met de fiets of auto effe aan en zei dan: "En?" Waarop hij zei: "mwah, het gaat" of alleen een knikje met tja...

Zo begon ons gesprek wat vervolgens dan op gang kwam. In de essentie gaat het niet om het vissen, maar om het samenzijn. Dag Pap.

Martin Damen

Reageer op dit nieuws 4
Meer berichten