Logo woerdensecourant.nl


Niek de Kort toont een bijna 3 kilo zware meteoriet die in Amerika werd gevonden. Foto: Paul van den Dungen
Niek de Kort toont een bijna 3 kilo zware meteoriet die in Amerika werd gevonden. Foto: Paul van den Dungen (Foto: Paul van den Dungen)

Woerdenaar onderzoekt ‘rare steen’

Meteoriet

Woerden - Er speelt zich meer af tussen hemel en aarde dan de meeste mensen vermoeden. Voor wetenschappers als sterrenkundigen is daar voldoende uitdaging in vinden. Zo ook voor de Woerdense Niek de Kort. De van oorsprong sterrenkundige is betrokken bij de onlangs in Broek in Waterland gevonden meteoriet. Hij ontving de telefonische melding van een rare steen in het dak van een schuurtje. De eigenaar had de steen eerst nog twee weken laten liggen, voordat hij met De Kort contact opnam.

"Omdat het aan de telefoon altijd wat moeilijk te beoordelen is of het gaat om een echte meteoriet of dat het slechts gewoon aards materiaal betreft, vraag ik de mensen een of meer foto's toe te sturen" zegt Niek de Kort. Wanneer ook daarop nog moeilijk is vast te stellen om wat voor een materiaal het gaat, dan rijdt hij of een van zijn collega's naar het betreffende adres voor een nader onderzoek ter plaatse.

Zo ging dat ook bij de aangetroffen steen in Broek in Waterland. Uit de melding en de foto's was voor De Kort meteen duidelijk dat het om een meteoriet moest gaan! De zesde ooit in Nederland gevonden. Collega's deden daarna ter plaatse onderzoek en bevestigden de vondst.

Nadat de eigenaar er in toestemde, is het materiaal meegenomen naar Naturalis in Leiden voor verder onderzoek. Daar heeft men de steen internationaal geregistreerd als de "Broek in Waterland". De inmiddels gepensioneerde De Kort is voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Weer- en Sterrenkunde. Hij doet, samen met een aantal vrijwilligers, nog steeds onderzoek naar op aarde aangetroffen ruimtemateriaal. Zo loopt nog steeds een onderzoek naar de drie jaar geleden in een erfenis aangetroffen meteoriet uit Diepenveen. Dat blijkt zeldzaam oud materiaal te bevatten. Tijdens het interview rinkelt de telefoon en blijkt Niek gebeld te worden door iemand die 'iets' heeft gevonden. De vinder wordt aangehoord en aan het einde van het gesprek gevraagd een foto van het gevonden object te willen opsturen. Uiteindelijk blijkt het niets te zijn. Maar dat gebeurde duizenden keren in de laatste twintig jaar. Tot… de Broek in Waterland.

2 reacties
Meer berichten