Logo woerdensecourant.nl


Lenneke en Else, dochters van oud burgemeester Herman Vos, voor hun ouderlijke woning aan het Rietveld 25 FOTO: Paul van den Dungen
Lenneke en Else, dochters van oud burgemeester Herman Vos, voor hun ouderlijke woning aan het Rietveld 25 FOTO: Paul van den Dungen (Foto: Paul van den Dungen)

Eindelijk weer mooi!

Woerden - Genodigden en belangstellenden namen zaterdag een kijkje in de gerestaureerde woning aan de Rietveld 25; de oude burgemeesterswoning van de voormalige gemeente Rietveld, Waarder en Barwoudswaarder. Vanaf 1948 tot 1952 bewoond door burgemeester Herman Vos en zijn gezin. In opdracht van de Stichting Stadsherstel Woerden is de goeddeels verpauperde woning door aannemer Van Beek onder handen genomen. De werkzaamheden zijn in een afrondende fase en de woning, inclusief het tot werkkamer omgebouwde brandspuithuisje, wordt binnenkort weer bewoond. Lenneke en Else, de beide dochters van oud burgemeester Vos namen vol herinnering een kijkje.

Zaterdagmorgen word ik hartelijk ontvangen door Marjolein Verburg, voorzitter van de Stichting Stadsherstel Woerden. Op haar uitnodiging bezoek ik Rietveld 25. Het is de voormalige Burgemeesterswoning en na de arbeiderswoningen in de Havenstraat 38-40, het tweede en inmiddels bijna voltooide project van de Stichting. Op deze Open Dag, waarvoor ook het college van B en W, de raad, betrokken ambtenaren, pers, historische verenigingen en oud-bewoners zijn uitgenodigd, wordt er nog hard gewerkt. De verantwoordelijk wethouder Yolan Koster kan de woning vanwege alle obstakels begrijpelijkerwijze niet bezoeken. Ook het college laat het om moverende redenen verstek gaan.

Rietveld 25 was van 1948 tot 1951 de ambtswoning van Herman Vos en zijn gezin, burgemeester van de toenmalige gemeenten Waarder, Barwoudswaarder en Rietveld. Per 1 september 1951 werd hij benoemd tot burgemeester van Woerden. Omdat de ambtswoning aan de Oostdam pas later gereed is, bleef hij op Rietveld wonen. Op 31 augustus 1965 overlijdt hij plotseling op 55 jarige leeftijd.

Zijn beide beide dochters, Else (78) en Lenneke (75) Vos brengen met hun echtgenoten ook een bezoek aan hun voormalig ouderlijk huis. Al bij binnenkomst komen talrijke herinneringen boven. Soms zwijgend staan ze de locatie in zich op te nemen. Else meent zich te herinneren dat de weg voor het huis, vroeger niet zo druk was. Ook de afstand van het huis naar de achterlangs stromende Oude Rijn lijkt nu veel korter maar, zo relativeert ze al snel, we waren natuurlijk ook een stuk kleiner. Haar zus Lenneke zegt tegen Else "Weet je nog dat hier een dennenboom en een kastanje stonden waartussen pappa voor ons een schommel had opgehangen?"

Aannemer Patrick van Beek krijgt de nodige lof toegezwaaid. "De woning stond op koeienhuiden en is door ons opnieuw gefundeerd. Daarnaast is ook de verzakking richting Rietveld enigszins gestabiliseerd. Mijn mensen hebben weer een mooi staaltje werk geleverd."

Gemeentelijke Monument

Woerden - Het pand Rietveld 25/25a staat in Woerden bekend als De Burgemeesterswoning en is gebouwd in 1852. Het betreft een vrijstaand woonhuis gelegen tussen de Oude Rijn en de weg Rietveld; het bestaat uit één bouwlaag met kap. De bouwmassa is in nog originele staat.

De architectuur is harmonisch en karakteristiek voor de bouwtijd. Rietveld 25 is in 1852 gebouwd door de steenfabrikant Dirk Kolde Hean, die er met zijn gezin ook woonde. Ziin zoon Jan Hendrik de Haan verkocht het rond 1875 aan Cornelis Brunt, een telg uit de bekende Rietveldse steenbakkersfamilie.

Een aantal malen (1991, 2014) is geprobeerd het pand op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Het pand is echter niet op die lijst gekomen omdat dit een belemmering zou vormen voor de aanleg van de randweg.

Nu de aanleg van de Westelijke Randweg definitief van de baan is, heeft het College van B & W het pand op 8 oktober 2015 verkocht aan de Stichting Stadsherstel Woerden. Bij de verkoop heeft het pand de Gemeentelijke Monumenten status verkregen.

2 reacties
Meer berichten