Logo woerdensecourant.nl


Van links naar rechts: Niek Engelhart, Bert Vollering, Gineke van Kesteren, Cor van der Bas, Kristel in de Wal, Martin Damen, Cor van de Waaij met koe Victoria
Van links naar rechts: Niek Engelhart, Bert Vollering, Gineke van Kesteren, Cor van der Bas, Kristel in de Wal, Martin Damen, Cor van de Waaij met koe Victoria (Foto: Paul van den Dungen)

Martin Damen: "Koeiemart in DNA Woerdenaar"

De 'Koeiemart', zoals de spelling voor de Woerdenaar luidt, is cultureel erfgoed geworden en daar is Martin Damen tevreden mee. Op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland zijn zes nieuwe elementen toegevoegd. Hiermee vindt de Woerdense koeiemart zich op de lijst terug tussen onder andere de Nijmeegse Vierdaagse, Koningsdag en de Varsity. Een plek op de lijst van UNESCO voor immaterieel en cultureel erfgoed. Het is niet niks, maar Martin Damen en Kristel Jansen in de Wal van Woerden Marketing hebben het na drie jaar zwoegen voor elkaar gekregen. De Woerdense markt is vanaf nu beschermd erfgoed en daar is Damen meer dan trots op.

Vroeg

In de vroege morgen worden de koeien naar de stad geloodst om gereed te staan wanneer de eerste mensen arriveren. De zon komt op en de kramen worden opgezet. Het is voor eenieder die al vroeg uit de veren is, of laat het bed opzoekt een simpel sommetje. De 'Koeiemart' verrijst weer in de binnenstad van Woerden. Het is een gezellige drukte op het moment dat de klok 12:00 in de middag slaat. Ieder jaar weer is de stad volgestroomd met mensen uit Woerden, maar ook uit andere steden. Mensen die eens per jaar de stad aandoen vanwege de 'Koeiemart', het komt voor. Martin Damen heeft zich in grote mate ingezet om het evenement op de lijst voor immaterieel en cultureel erfgoed te plaatsen. "We hebben er veel geduld voor nodig gehad. Dat heeft te maken met het feit dat er niet fulltime aan gewerkt kan worden", aldus Martin Damen. "We hebben nu de erkenning. We zijn door een onafhankelijke commissie beoordeeld en nu is het aan ons om de toekomst te waarborgen", vertelt mede-organisator Kristel Jansen in de Wal.

Reünie

Vooral het samenzijn en de verbinding die de Koeiemart als traditie oplevert is voor de Woerdense gemeenschap van belang. "Het is een soort reünie", merkt Jansen in de Wal op. "Mensen van alle leeftijden komen op dit evenement af. De ouderen komen samen in De Reehorst, terwijl de jongere garde in Café Victoria verschijnt, maar vergeet ook het Arsenaal (tegenwoordig het Stadhsotel) niet", haalt Damen het etablissement uit het verleden aan. De trots is op woensdag niet ver weg. "Een beetje chauvinisme is ook helemaal niet erg", weet Damen.

 

Tradities

Een evenement vol met tradities die de twee initiators oplepelen wanneer ze aan de singel zitten. "Al sinds 1410 bestaat de Koeiemart, maar ook de Nacht van Woerden hoort daarbij. Het is echt regiogebonden. In de streek is iedereen ook vrij op deze dag. Families komen samen om snert te eten en daarna over de markt heen te wandelen en naar de koeien te kijken. Mensen komen er zelfs uit Duitsland voor terug. De Koeiemart zit in het DNA van de Woerdenaar, ook omdat het al zo lang bestaat", is een enthousiaste Damen aan het woord. "Hoe mooi is het als je deze traditie hebt en kan behouden."

Reageer als eerste
Meer berichten