Logo woerdensecourant.nl


Reijer Baas vormt met zijn draaiorgel een vertrouwd beeld op zaterdag in de Woerdense binnenstad. Hoewel het winkelend publiek afneemt is de waardering nog steeds groot.
Reijer Baas vormt met zijn draaiorgel een vertrouwd beeld op zaterdag in de Woerdense binnenstad. Hoewel het winkelend publiek afneemt is de waardering nog steeds groot. (FOTO: Winny van Rij)

Al een halve eeuw draaiorgelmuziek

Hij is een bekende op zaterdag in de binnenstad van Woerden. De 33-jarige Haarlemmer Reijer Baas die sinds zijn negende de sfeer verhoogt met draaiorgelmuziek. "De tijden zijn wel veranderd hoor, maar zolang ik het nog leuk vind en kan bekostigen, blijf ik komen met de 'dirigent' of de 'viool'."

Woerden - Zijn opa begon in 1967. "Het waren de hoogtijdagen voor draaiorgels en veel plaatsen waren al voorzien. Gelukkig kon hij in Woerden terecht." Opa Reijer had een passie voor draaiorgels en voor varen. Hij is havenmeester geweest in Haarlem en ging kijken bij draaiorgelmensen in Amsterdam. "Op een bepaald moment leerde hij een draaiorgelbouwer uit Rotterdam kennen, Martin Minning, en daar liet hij zijn eerste draaiorgeltje bouwen: De Tweelingen."

Drie generaties

Dat orgeltje heeft drie jaar bij hem in huis gestaan op 1-hoog, tot hij een plek in Woerden kreeg. "Het draaiorgel werd naar beneden getakeld en in Woerden in een stalling gezet." Iedere zaterdag haalde opa Reijer Baas het draaiorgel uit de stalling, net zoals vader Reijer Baas dat deed en nu de derde generatie Reijer Baas dat doet. "Ik heb dat eerste draaiorgel nog steeds, loop er op vrijdag mee in Hoofddorp en soms ook in Haarlem." Zij vader nam het orgeldraaien over en leerde het vak van orgels bouwen bij Minning in Rotterdam. "Hij bouwde verschillende orgels waaronder de 'dirigent' die in 1981 op straat kwam." Het is een vak apart. "Je doet er vier jaar over om zo'n draaiorgel te bouwen. Er zit veel hout en leer in en het maken en op stem brengen van de orgelpijpen is uiterst precies werk. Je moet de lucht zo manipuleren dat het geluid zo zuiver mogelijk is." De muziek komt van speciale muziekboeken. Hij heeft wel 1000 muziekstukken. Veel daarvan dateren nog van 50 jaar geleden maar er zijn ook nieuwe muziekboeken. "Ik laat de muziek schrijven in draaiorgeltaal door een arrangeur." Dit kost gauw een paar weken. "Het moet gestanst worden. Vroeger gebeurde dat met een kapmachine, tegenwoordig zijn er speciale apparaten voor. En de kartonnen boeken moeten versterkt worden met een speciaal impregneermiddel."

Waardering

Een uitstervend beroep waar toch nog weer jongen mensen in werken. "Twee jongens van 16 en 17 jaar houden zich hiermee bezig en dat vind ik heel erg leuk." Hoewel de tijd verandert en mensen minder winkelen, merkt Baas wel dat zijn aanwezigheid gewaardeerd wordt. "Ik probeer door te gaan maar maak me ook zorgen. Van de inkomsten kan ik maar om de paar maanden een nieuw boek laten maken. Mijn aanwezigheid is dan ook niet zo vanzelfsprekend."

20 reacties
Meer berichten