Logo woerdensecourant.nl


Uit het Woerdens Geheugen: Italiaanse ijsmakers

Veel Italianen uit de Noord-Italiaanse provincie Belluno ontvluchtten al voor de eerste wereldoorlog hun streek vanwege de armoede, en zochten hun heil in noordelijke delen van Europa. Door die oorlog moesten ze weer terug naar hun eigen land, maar daarna trokken ze weer naar het noorden.

Woerden - Eind twintiger begin dertiger jaren kreeg Nederland te maken met Italiaanse ijsmakers. De eerste die een winkel opende was De Lorenzo in Utrecht (Venezia). Andere bekende families van ijsbereiders waren: Talamini, Belfi, Zangrando en Gregori.

Vodo di Cadore

Opvallend is dat bijna alle bekende families afkomstig waren uit een en hetzelfde dorpje in de Dolomieten, Vodo di Cadore, niet ver van de bekende wintersportplaats Cortina d'Ampezzo.

Het ijsseizoen liep ongeveer van Pasen tot begin oktober, waarna men weer terug ging naar Italië. De meeste Italiaanse ijsmakers gingen weer terug naar hun geboortestreek, waar zij werk vonden in het toerisme.

De ijsmakers waar Woerden in mei 1934 mee kennismaakte, waren ook afkomstig uit Vodo di Cadore.

Gebroeders Gregori

"De gebroeders Pietro Antonio Gregori (geb. 19-01-1905) en Bortolo Eugenio Gregori (geb. 25-11-1911) waren geboren in het Italiaanse Vodo di Cadore. Ze waren van beroep ijsfabrikant. Beide kwamen in mei 1934 vanuit Italië naar Woerden en vestigden zich aan de Havenstraat 19. In 1936 arriveerde ook Lia Ester Talamini, de vrouw van Pietro Antonio, met hun vijfjarige dochter Cecilia vanuit Italië in Woerden.

In 1940 vertrokken Pietro met vrouw en dochter en Bortolo (ze hebben tussentijds nog enige maanden in Den Haag gewoond) terug naar Italie. In 1941 keerden de twee broers (zonder echtgenote en kinderen) weer terug naar Woerden om hun bedrijf aan de Havenstraat 19 voort te zetten.

Voorstraat 73

In 1942 verplaatsten de broers hun ijssalon naar het pand Voorstraat 73, waar ze bleven tot in het jaar 1946. Op dat moment worden ze uitgeschreven uit het bevolkingsregister van Woerden met de aanduiding "v.o.w." = vertrokken onbekend waarheen." (info Rob Alkemade Streekarchief Woerden)

Het pand waar de gebroeders Gregori zich in 1934 vestigden, was het pakhuis van kaashandelaar Willem van Baren. Deze had een kaashandel in Barneveld met pakhuis in Woerden Havenstraat 19 (hoek Romeinsteeg) naast elektrozaak Heeres.

In de Woerdense krant uit 1939 vond ik een ondertrouw van Clementinus Wijnberger (zoon van de slager uit de Havenstraat) en Bortola Lucia Gregori. Wie deze Bortola precies was heb ik niet kunnen achterhalen. Ook weet ik niet of het tot een echt huwelijk gekomen is.

Feitjes verblijf gebroeders

Dirk Leurink heeft nog enkele feitjes over het verblijf van de gebroeders Gregori in Woerden weten te achterhalen. In 1959 vernemen we voor het laatst iets van een Gregori. Waarschijnlijk is bij de beëindiging van het bedrijf in de Voorstraat iets financieel niet helemaal goed gegaan.

Rechtsherstel

Pietro Gregori probeert via een krantenadvertentie eerherstel te verkrijgen:

"Pietro Gregori, thans woonachtig in Italië, heeft van 1934–1944 aan de Voorstraat en Havenstraat te Woerden een Italiaanse ijssalon gedreven. Dat hij thans bezig is rechtsherstel te verkrijgen, verzoekt hij degenen die hem kennen, hun oordeel omtrent zijn persoon kenbaar te maken aan Dr. A.J.B. In den Bosch, Balboastraat 20, Amsterdam-West"

5 reacties
Meer berichten