Logo woerdensecourant.nl


Jamie-Lee Bal: "We wisten zeker dat we dronebeelden wilden gebruiken, we zagen de shots al helemaal voor ons".
Jamie-Lee Bal: "We wisten zeker dat we dronebeelden wilden gebruiken, we zagen de shots al helemaal voor ons". (Foto: Indebuurt)

Jamie-Lee Bal maakt film in Bulgarije

De wildstatus van paarden in Bulgarije, daar draaide het allemaal om in de natuurdocumentaire van de Woerdense Jamie-Lee Bal. Samen met haar studiegenoot Joanne Landman ging ze op een roadtrip in het land en maakten ze de meest fantastische filmbeelden. Resultaat: geslaagd voor de studie, wildstatus aangevraagd en… helemaal besmet met het reisvirus.

Woerden - Natuurdocumentaires maken in het buitenland, dat is misschien niet het eerste waar je aan denkt voor twee jonge meiden die een onderwerp zoeken voor hun afstudeerproject. Maar het bleek een perfecte match. Jamie (20) en Joanne (21) studeerden allebei aan de Avans Hogeschool in Den Bosch: Communicatie & Multimedia Design. Tijdens hun stages ontdekten de meiden dat films maken is wat ze echt willen doen. "We wilden samen afstuderen", legt Joanne uit, "en we wilden eigenlijk wel iets goeds doen voor de wereld daarmee."

Rewilding Rhodopes

Tja, dan mail je dus gewoon een aantal non-profitorganisaties tot je beet hebt. En dat gebeurde bij Jamie en Joanne met 'Rewilding Rhodopes'. Joanne: "Zij waren al lange tijd bezig met de wildstatus voor de Konikpaarden daar. Dat is belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Door de paarden er vrij te laten leven en grazen, hoeven ze niet meer elk jaar gechipt en gecontroleerd te worden en brengen ze een deel van de natuur terug naar hoe het ooit was."

Een vrij uniek project, want in nog geen enkel Europees land hebben paarden die status. "Wij mochten daarvan een documentaire maken die zij bij hun aanvraag bij de regering als versterking kunnen laten zien."

Drone

De twee meiden bereidden zich zo goed mogelijk voor op de drie maanden durende reis naar Bulgarije. Bijvoorbeeld met de aanschaf van een drone. Jamie: "We wisten zeker dat we dronebeelden wilden gebruiken, we zagen de shots al helemaal voor ons." En dat moest natuurlijk geoefend worden. "Dat heb ik in het Brediuspark gedaan."

Ondanks het oefenen ging het in Bulgarije bijna een keer mis. "De drone moest landen, maar het was nogal rotsachtig. Het was óf de drone stuk bij de landing, of mijn been ertussen stoppen. Het werd mijn been. Ja, die was toen aardig blauw."

Filmen van paarden

Uiteindelijk draaide alles natuurlijk om het filmen van de paarden, de omgeving en het interviewen van locals die konden uitleggen waarom die wildstatus zo ontzettend belangrijk is. Jamie: "We wisten wat we wilden, maar toen we daar waren wisten we nog niet hoe, wat en waar." Joanne vult aan: "We moesten dus wel altijd met zijn tweeën op pad, dat was een regel. Maar dan nog. We hebben weleens een hele dag in de vallei wandelend gezocht naar de paarden in de brandende zon. Zonder water. Dat was niet zo handig."

En zoals past bij een natuurdocumentairemaker lagen de meiden soms half in de bosjes te wachten op de paarden. Jamie: "Dat was soms echt wel bijzonder. Langzaam maar zeker kwamen we steeds dichterbij. We zijn ook vierentwintig uur in een wild life hide geweest. Daar moesten we voor zonsopkomst zijn en dan zoveel mogelijk stil zijn om niets af te schrikken. We hadden brood mee, een mes en een potje jam. En we sliepen er op matjes op de vloer. Dat was heel speciaal, maar we hebben niets gezien die keer. Daar moeten we dus nog een keer voor terugkomen."

Sofia

De laatste tien dagen van de reis brachten de meiden door in de hoofdstad Sofia. Joanne: "Daar hebben we tien dagen non-stop zitten editten om het af te krijgen. Want daarna vlogen we terug. Die vrijdag zou onze film in première gaan en de maandag erop moesten we het in de zitting op school presenteren voor het afstuderen." Inmiddels is dat allemaal achter de rug. De film 'Status Wild' is af en het cijfer (geslaagd!) is binnen. Maar belangrijker nog: de wildstatus voor de Konikpaarden in Bulgarije is aangevraagd. Jamie: "De organisatie is superblij met het resultaat. Ze gaan onze film ook gebruiken op scholen en universiteiten om te uit te leggen wat ze doen. Dat is toch bijzonder?"

Nieuwe plannen

Allebei de meiden kunnen nu even uitrusten en plannen maken voor het volgende avontuur. Jamie: We zouden een tof project in Bali gaan doen, maar dat gaat niet door. Dus nu houden we onze ogen open voor iets nieuws. Maar, ik ben besmet geraakt met het reisvirus, dus ik zou best bijvoorbeeld een jaar projecten willen doen in het buitenland." En dat zou best weer een natuurfilm kunnen worden, denkt Jamie: "Dat is wel heel speciaal. De natuur kun je namelijk niet regisseren en dat maakt het bijzonder om mee te werken."

Dit artikel komt van indebuurt.nl/woerden. Meer inspirerende verhalen over Woerden lezen? Bezoek de site.

reageer als eerste
Meer berichten