Logo woerdensecourant.nl


Poldermuseum

Door Junior Brandenburg

In de afgelopen jaren heeft Woerden een paar mooie stappen gemaakt op het gebied van wat heel hip "leisure" heet. Oftewel, mogelijkheden om vermaakt te worden en te ontspannen. Het aloude dagje uit. En natuurlijk gaan wij nimmer de statuur krijgen van Kaatsheuvel of Amsterdam en zelfs niet van het kaliber Alphen met het onverwoestbare Avifauna en het slim binnengehaalde Archeon.

Maar dat Woerden zich ontwikkelt moge duidelijk zijn. Het Oortjespad en Kukeleboe zijn twee door dieren bevolkte rotsen in de (kinder)vermaak-branding. Maar het kan ook prima zonder beesten zoals blijkt uit grote successen die recentelijk zijn ontwikkeld. Te weten De Boerinn, de Pretfabriek en het door vrijwilligers opgezette Batenstein Buiten.

Daarnaast is er na vele jaren een doorbraak in het burengeneuzel van Kameryck en de Blauwe Meije gekomen. Deze pleisterplaatsen kunnen eindelijk tot volle wasdom komen. En opnieuw gaat de familie Okkerman, ditmaal onder leiding van Marijn, Woerden verrijken met een visionair project bij, wat dan eindelijk echt zo mag heten, de Recreatieplas. Recreëren van de bovenste plank met een waanzinnige regionale uitstraling en aantrekkingskracht.

Een plezierige dag ontspannen in Woerden is dus zeker mogelijk, vooral in combinatie met een bezoek aan de kwalitatieve horeca in de binnenstad voor lunch, borrel of diner. Als we dan ook nog onze monumenten ruimer openstellen en gastvrij kunnen maken, waarbij men niet om de waslijn van een Molenaar hoeft te lopen, dan zou het plaatje al bijna compleet zijn.

Maar we hebben nog iets extra's nodig. En dan geen kaasplagiaat of inhoudsloos vermaak, maar iets dat bestendig is voor alle seizoenen. Een uniek uithangbord voor Woerden. Bij voorkeur qua plaatsing te realiseren tussen het centrum en de Kop van Zuid-Woerden.

Onlangs deed Richard Stouthart, voorzitter van het Stadshart, een mooie en inspirerende voorzet. Indachtig het Waterlinie museum, een museum dat geheel op de nieuwe interactieve leest is geschoeid en beleving voorop zet, gaf hij de voorzet om in te zetten op de realisatie van het Poldermuseum.

De polder definieert Nederland en heeft ons internationaal naam & faam gebracht en leent zich uitstekend voor een combinatie van historie, cultuur, educatie en interactie. Dus, wat mij betreft, handen uit de mouwen en dit idee verder uitwerken. Lang leve leuke ideeën en hoera voor het Poldermuseum!

3 reacties
Meer berichten