Logo woerdensecourant.nl


De Woerdense Kaasmarkt, een prachtige plek voor de traditionele vakantiekiekjes
De Woerdense Kaasmarkt, een prachtige plek voor de traditionele vakantiekiekjes

Groeten uit Woerden!

De Woerdense Kaasmarkt op zaterdag wordt dit jaar nog een paar maal gehouden en wel op de zaterdagen 12 en 19 augustus. De laatste zaterdag wordt een zogenaamde 'historische kaasmarkt' met kaasbrikken en veel spektakel. De redactie ging afgelopen zaterdag eens polsen hoe een 'gewone' kaasmarkt er aan toe gaat. En of daar ook buitenlandse toeristen te vinden zijn...

Woerden - Het is zo rond kwart voor twaalf in de ochtend. De vrijwilligers, herkenbaar aan de traditionele kledij, zitten gezellig aan de koffie. Om twaalf uur is voor de meesten de pauze voorbij. Degenen die de kaas bereiden zijn dan al even bezig. De melk is op de juiste dikte gekomen, het is tijd om de wrongel in de vaten te doen. Aanvankelijk hebben zij drie dames als publiek, maar gaandeweg wordt het drukker.

Kaas bereiden

Op de markt wordt de kaas gemaakt door Johan en Ria de Wit uit Haastrecht. Ze doen dit al jaren op de Goudse kaasmarkt, een markt die wekelijks door veel toeristen wordt bezocht. Johan: "Ons is gevraagd of we ook niet in Woerden op de kaasmarkt kunnen komen staan. Ook Woerden is een echte kaasstad met een kaasmarkt die een lange traditie kent. In Gouda zelf wordt overigens amper kaas gemaakt; veel van de 'Goudse' kaas komt uit de plaatsen eromheen, met Stolwijk als een van de grootste leveranciers. Woerden is van oudsher is de stad juist sterk in het verhandelen van de kaas. Er zijn hier veel kaashandelaren gevestigd."

Zaterdag

Vroeger werd de Woerdense kaasmarkt op woensdag gehouden. Een markt die niet voor toeristen was bedoeld natuurlijk. Boeren en handelaren reden op die dag naar Woerden om kaas te verhandelen. De boer wilde zijn kaas voor de hoogste prijs verkopen, de handelaar probeerde de beste kaas voor de laagste prijs in te kopen. Een spel dat al sinds jaar en dag gespeeld wordt. Op de zaterdagse Kaasmarkt maken de vrijwilligers een attractie van dit spel. Met handjeklap bepalen boer en handelaar de prijs per kilo van een kaas. Met zichtbaar plezier wordt dit spel recht onder de neus van de bezoekers van de Kaasmarkt nagespeeld. 'Boer' en 'handelaar' geven beiden graag uitleg aan de bezoekers van de markt. Ook krijgen de bezoekers het advies om vooral het Kaaspakhuis te bezoeken om nog meer te weten te komen over de kaashandel die Woerden groot maakte.

Het feit dat de kaasmarkt op zaterdag is, blijkt voor de bezoekers die op 5 augustus de markt bezoeken, inderdaad hét argument te zijn om naar Woerden te komen. Zoals voor onder anderen Tarek Chaker uit Syrië en Yao Li uit China. Beiden wonen en werken in Nederland. De een in Leiden en de ander in Amsterdam. Zij willen hun familie graag kennis laten maken met een kaasmarkt. Om praktische redenen zijn ze aangewezen op de zaterdag. Dus wordt Woerden de stad die ze bezoeken. En waar ze van welkom geheten worden door de opgewekte en vriendelijke vrijwilligers die van de kaasmarkt een attractie maken.

Kaasexperience

Voor wie zich echt wil verdiepen in de kaas, het bereiden, de opslag en de handel is het dit jaar geopende Kaaspakhuis dé plek om naartoe te gaan. De familie Gräf uit het Duitse Steinbach-Hallenberg onderneemt er een tour door de kaasopslag van De Goey. Een virtuele tour wel te verstaan. Kristel Jansen in de Wal van Woerden Marketing legt uit: "Boven hebben we zeventig ton kaas opgeslagen liggen. Met de rondleiding loop je daar doorheen. Als afsluiter hebben we de virtuele tour, daarmee krijg je een kijkje in de gigantische kaasopslag van De Goey, indrukwekkend!"

Kristel is duidelijk over de toeristen die Woerden met de kaasactiviteiten moet aantrekken. "Bij Woerden past geen massatoerisme. Groepen toeristen zijn van harte welkom, maar het centrum vol met louter buitenlanders, daar streven we zeker niet naar." Hoeveel toeristen komen er nu, vragen we Kristel. "Jullie willen altijd getallen," lacht de jonge marketeer. "Het is moeilijk te zeggen. Vorige week zaterdag hebben we 's ochtends zo'n 10 à 12 rondleidingen van gemiddeld vijf personen gehad. Maar niet alle toeristen volgen een rondleiding. En er komen ook veel toeristen hiernaartoe om te fietsen; zij komen niet altijd naar de VVV of het Kaaspakhuis toe. "

In het halfuurtje dat we bij het Kaaspakhuis verbleven, hoorden we Spaans, Pools, Duits en Engels spreken. Als we al niet overtuigd waren van het feit dat de zaterdagse kaasmarkt toeristen trekt, dan waren we dat nu zeker wel.

1 reactie
Meer berichten