Logo woerdensecourant.nl


The Pinheads spelen tijdens de Woerdense Vakantieweek voor en na de Earrings
The Pinheads spelen tijdens de Woerdense Vakantieweek voor en na de Earrings (Foto: Astrid Epping)

'Hé, dat kunnen ze ook!'

De tweede plaats bij dé coverbandcompetitie van de Benelux en volgende week op hetzelfde podium als Nederlands muzikale trots The Golden Earring: het gaat goed met de Woerdense rockcoverband The Pinheads. De, overigens sympathieke, Earring-zanger Barry Hay is zelfs bij slecht weer meestal getooid met zonnebril en heeft altijd een wilde anekdote paraat over zijn leven als rocker. Maar de drie Pinheads-muzikanten die aanschoven voor een interview, blijken opvallend nuchter en bescheiden.

Het zijn gitarist/vocalist Sander Epping, gitarist Peter Onderwater en drummer Frank Epping die geinterviewd werden. Vocalist Frans Scheel en bassist Patrick van Leijen hadden andere verplichtingen. "Het enige moment dat wij ons een beetje rocksterren voelden, was toen we de trap naar het podium van Paradiso beklommen", vertelt Sander. "Dat was tijdens de finale van The Clash of the Coverbands Benelux." Frank: "Optreden in die prachtige muziektempel betekende dat we ons doel hadden gehaald. Ongeacht of we zouden winnen of niet: er stonden negen bands in de finale die allemaal de winst verdienden. Van nervositeit was dan ook geen sprake. We deden gewoon lekker ons eigen ding". De band werd beloond met een tweede plek bij zowel het publiek als de vakjury.

The Pinheads doen al sinds 2012 'gewoon lekker hun eigen ding'. De band is voortgekomen uit de band Melodramatic, een tienmans-popformatie die vanaf 1995 bijna alle zalen in het land heeft aangedaan. "Na zo'n vijftien jaar was de lol er wat vanaf", vertelt de officieuze 'bandwoordvoerder' Sander: Wij vijven besloten alleen nog maar de muziek te gaan spelen die we het leukst vinden. Een nieuwe naam en een nieuwe sound met rockrepertoire. We zijn wel drie tot vier jaar bezig geweest het oude niveau weer op te pakken door veel te repeteren en ook thuis te oefenen."

The Pinheads houden ervan de gebaande paden te mijden. "Als coverband hoor je het publiek te vermaken en op te zwepen. Maar wij spelen nummers soms met een verrassende 'twist' en daarnaast wat minder gangbare nummers." Peter: "Zodat het publiek denkt: Hé, dat kunnen ze ook!" Zo kun je bij een 'gig' songs van Metallica, Rammstein en het legendarische Motörhead horen, maar ook van bijvoorbeeld de wat obscuurdere band Tool." Onlangs bracht de band een single uit: 'Hello'. Jawel, het nummer van Lionel Richie, maar dan in een rockjasje.

In en buiten Woerden heeft de band een behoorlijke fanschare opgebouwd. Vele fans zijn meegereisd naar de optredens in de Clash-bandcompetitie. "In de eerste voorronde hadden we een bus vol met 50 fans. De beide keren daarna moesten we een bus huren voor 80 man, die daarmee tot de nok toe vol zat. Bij de finale waren 275 fans meegereisd naar Paradiso. Niet slecht als je een van de negen bands bent en er 1600 bezoekers in de zaal kunnen. We zijn onze fans echt heel dankbaar voor hun steun. Vergeet ook niet dat meereizen geen goedkoop geintje is."

Volgende week donderdag treden The Pinheads vóór en na de Golden Earring op tijdens de Woerdense VakantieWeek. Da's niet niks, toch? Peter en Sander houden het op "dat is wel een legendarische band" en "de vetste naam". Frank meldt, enigszins droogjes: "Het is een leuke naam om aan gekoppeld te worden". De heren gaan hun optreden ook niet aanpassen vanwege de bekende Hagenezen. "We hebben geen nummer van de Earring in ons repertoire en gaan dat ook niet speciaal instuderen. Dat voegt niets toe."

www.thepinheads.nl

Door Roy Visscher

1 reactie
Meer berichten