Logo woerdensecourant.nl


Bram (links) en Sjaak, voorlopig weinig thuis.
Bram (links) en Sjaak, voorlopig weinig thuis. (Roy Visscher)

Achter de schermen bij de Woerdense VakantieWeek

Niet iedereen zal zich realiseren dat de leukste week van Woerden een enorme organisatie vraagt. Grotendeels verzorgd door zo'n honderddertig vrijwilligers. Bram Hart en Sjaak van der Veen horen daar al vele jaren bij.

Op de vraag waar Bram en Sjaak zijn, antwoorden twee heren op het exercitieterrein: "Oh, die zijn daar ergens bij het podium bezig". Dit antwoord van de twee heren, Bram en Sjaak hetend, zet meteen de toon voor het gesprek. Vol humor en enthousiasme gaan ze verder. "Dit is mijn 26e keer als vrijwilliger", vertelt Sjaak. Bram spant de kroon met zijn 52e keer: "Mijn opa was een van de oprichters van het feest. Sjaak ken ik van het voetballen. Ik sleepte hem een keer mee en hij is nooit meer weggegaan." De betrokkenheid van de twee gaat ver. Immers, ze nemen weken vrij op om zich voor de Vakantieweek in te kunnen zetten.

Beide heren zijn zo'n tweeënhalve week in de weer. Met de opbouw, de week zelf en de afbouw. Bram is verantwoordelijk voor het bargedeelte van de catering en Sjaak zorgt voor de inrichting van de steigers met de reclameborden. Daarnaast doen beiden zoveel andere dingen dat de dagen méér dan gevuld zijn. Zoals kaartjescontrole en de alcoholcontrole met blaaspijpjes bij de ingang. Sjaak: "Meestal slaap ik niet meer dan vier of vijf uur". Bram gaat niet eens naar huis. "Ik heb mijn eigen caravan op het terrein. Alleen de jeugd is een paar dagdelen niet ingeroosterd. Tja, andere mentaliteit."

Voor de vrijwilligers is veel geregeld. "Je kunt hier elke dag ontbijten en ook voor het avondeten wordt gezorgd. De vrijwilligers hebben achter de steigers hun eigen 'dorpje' met terras." Als allerleukste noemen Bram en Sjaak de grote saamhorigheid. "Met 130 vrijwilligers iets neerzetten waar 60.000 mensen 10 dagen plezier van hebben." Waar de heren zelf het meest naar uitkijken? Bart: "Ik verheug me overal op, alleen niet zo op de dance-avond." Sjaak houdt het op de donderdag en vrijdag. "Met de Kids Adventure en de Spelenkermis."

De laatste avond na het vuurwerk is de afterparty voor de vrijwilligers. "Dat wordt al gauw vier uur. De zondag erna zijn alle vrijwilligers aanwezig om na een gezamenlijk ontbijt de boel op te ruimen. Er wordt afgesloten met kampvuur."

Door Roy Visscher

8 reacties
Meer berichten