Het internet is een echte eyeopener voor ouderen

In september starten, in samenwerking met SeniorWeb, computercursussen voor ouderen bij Welzijn Woerden. Het is jaren geleden begonnen met computerlessen voor 55+'ers. "Maar mensen vanaf 45 jaar zijn ook welkom hoor", aldus Gerard van der Sloot, sinds tien jaar vrijwilliger en docent bij Welzijn Woerden. Hij is van dezelfde leeftijd als de cursisten - 72 jaar - en heeft net als de andere negen docenten een ICT-achtergrond.

Van der Sloot vertelt: "Ons doel is om ouderen op het internet te krijgen. Tijdens kleinschalige lessen leren we ze alles wat ze willen weten qua internet en het gebruik van digitale apparaten. Er zijn computers op de locatie en de cursisten kunnen zelf hun tablet of smartphone meenemen als ze daarover vragen hebben."

"De invulling van de lessen verschilt omdat we zoveel mogelijk ingaan op wat de ouderen willen", aldus Van der Sloot. "Sommigen willen skypen met hun kleindochter, dan gaan we het niet hebben over Word. Anderen willen juist leren hoe je foto's kan delen of hoe Facebook werkt."

Iedereen is welkom. "Onze oudste deelnemer is 86 jaar. Ook hij begrijpt het, de cursus is toegankelijk. Bij sommige cursisten blijft het niet zo goed hangen. Zolang de persoon het leuk vindt en graag wil, is dat niet erg. De cursist moet lol hebben in het online gaan en wat blijft hangen is mooi meegenomen."

Later zélf kunnen

Er zijn verschillende redenen waarom ouderen zich aanmelden. "Veel deelnemers zijn dames van een jaar of 70. Vaak melden zij zich aan nadat ze weduwe geworden zijn en hun man deed altijd de administratie." Ze krijgen wel hulp van familie, maar volgens Van der Sloot "is dat vaak geen uitkomst; de (klein)kinderen doen het te snel voor. Dan zegt de oudere wel dat alles goed ging, maar uiteindelijk snapt hij er zelf niks van. Ons belangrijkste doel is dat de ouderen het zélf kunnen. Daarnaast hebben sommigen een angst voor het internet; ze vinden het eng en gevaarlijk. Ze denken dat er verschrikkelijke dingen gebeuren als ze inloggen." Van der Sloot benadrukt: "Wij maken duidelijk dat als je goed oplet en voorzichtig bent, het goed gaat."

Sommige senioren zijn natuurlijk een makkelijke prooi en hebben geen idee dat ze hun wachtwoord niet moeten vertellen. Je geeft immers je portemonnee ook niet aan een wildvreemde op straat."

Hulp geboden

Daarnaast kunnen ouderen voor andere computerproblemen aankloppen bij Welzijn Woerden. "We helpen ook ouderen die een probleem hebben met een computer. Zij kunnen dan een afspraak maken om de gekke berichten te verwijderen, een antivirusprogramma te installeren of juist een leuk spelletje."

Door Sanne Lenselink

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden