Jeroen van Rooijen (l) en Joost Kuiper: “Er kan zoveel met de juiste vrijwilligers!” FOTO: Roy Visscher
Jeroen van Rooijen (l) en Joost Kuiper: “Er kan zoveel met de juiste vrijwilligers!” FOTO: Roy Visscher (Foto: Roy Visscher)

Goede muziek en gesprekken in intieme setting

Aankomend weekend trekt weer een grote colonne muziekliefhebbers naar Park Bredius voor het Babypop Outdoor Festival. Voor menig Woerdenaar vaste prik, voor anderen onbekend terrein. Presentator Joost Kuiper en stichtingsvoorzitter Jeroen van Rooijen, beiden rocker met baard en zwart t-shirt, geven graag toelichting op het festival.

"Goed shirt!", is het welkom voor de verslaggever, doelend op het Slayer-logo op zijn borst. Even later wil deze de eerste vraag afvuren, maar de terrasmedewerkster ontwaart een Babypop-shirt en is hem voor. "Ik wil graag vrijwilliger bij jullie worden, maar kan het web- formulier niet verzenden. Wat nu?" De heren beloven er meteen achteraan te gaan. Dit blijkt typerend voor de cultuur bij het festival. "Door het lokale karakter van Babypop zijn zaken soms snel te regelen. Je stuurt tijdens een vergadering even een appje naar iemand in ons Woerdense netwerk en het komt voor elkaar."

Dat betekent allesbehalve dat bestuur en vrijwilligers weinig hoeven te doen om het festival op poten te zetten. Er komt heel veel bij kijken. "Denk alleen al aan alle vergunningen, het benaderen van sponsors, de uitgebreide veiligheids- en geluidseisen en afspraken met de gemeente, politie en brandweer.

Start in oktober

De voorbereidingen starten dan ook al in oktober. "Babypop (met de a als in naamgever Babylon) is in 1995 voor het eerst georganiseerd op het buitenterrein van Babylon. Sindsdien vindt het bijna jaarlijks plaats. "Natuurlijk komen veel van de vrijwilligers van Babylon, maar ze komen ook van bijvoorbeeld 'rockbunker' K'77 en Scouting Woerden. Samen zetten we een muziekfestival met vooral lokale acts neer dat ook heel geschikt is om weer eens met elkaar bij te praten."

De muzikale pijlers zijn zoals altijd pop, rock en metal: twaalf bands in deze genres betreden de Main Stage. Maar ook Jeroen en Joost zien het muzikale landschap veranderen. "Daarom biedt de Babyzone stage elektronische muziek in brede zin: van triphop tot hardstyle.

Zaterdagmiddag draait een DJ muziek voor kinderen." Jonge ouders kunnen dus gewoon komen. En de toegang is gratis. "Zo kun je gemakkelijk even komen kijken. Vind je het niets, dan ga je weer. Je kunt ook zonder gedoe even het terrein af." Als je dat al zou willen. "De locatie in het park creëert een intieme sfeer. Daarnaast kom je vast leuke mensen uit je eigen stad tegen."

Zelf zullen Jeroen en Joost niet veel zien van de optredens. "We zijn straks continu in de weer, backstage of op het terrein. Zoals alle meer dan vijftig vrijwilligers. Bijna iedereen heeft een vaste taak, bijvoorbeeld in de bar- of ordedienst. Maar ook nu al gaan we maar door, we slapen echt te weinig." Joost: Het is keihard werken maar ook zó te gek!" Jeroen: "Noem het een uit de hand gelopen hobby.

Door Roy Visscher

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden