Logo woerdensecourant.nl


De stuurhut van de havenmeester is een bekend beeld, zichtbaar voor iedereen die over de Zegveldse Uitweg rijdt. Daan Stekelenburg (links) en Guido Blijeveld zijn er vaak te vinden en nodigen iedereen uit om op 16 september te komen kijken.
De stuurhut van de havenmeester is een bekend beeld, zichtbaar voor iedereen die over de Zegveldse Uitweg rijdt. Daan Stekelenburg (links) en Guido Blijeveld zijn er vaak te vinden en nodigen iedereen uit om op 16 september te komen kijken. (Foto: Winny van Rij)

Ontdek de verborgen jachthaven

Jachthaven De Greft bestaat dit jaar 50 jaar en organiseert daarom op vrijdagavond 15 september een gondelvaart en op zaterdag 16 september een open dag. "Om onze jachthaven opnieuw te laten ontdekken," zeggen voorzitter Daan Stekelenburg en Guido Blijerveld van de jubileumcommissie.

Woerden - De aan het eind van 's Gravesloot gelegen jachthaven heeft maar liefst 132 ligplaatsen en een wachtlijst voor nog eens 32 boten. Toch is de jachthaven bij Woerdenaren niet zo bekend. "We liggen een beetje in een uithoek, met maar één toegangsweg," aldus Stekelenburg. "Zelfs onze achterburen aan de Paul Gabriëlstraat en de Vincent van Gochlaan kennen het soms niet." Voor Nederlandse begrippen is de vereniging klein, voor de regio mag Watersportvereniging De Greft er zeker zijn. "In Bodegraven hebben ze misschien 30 ligplaatsen."

Gastvrij

De 203 leden van dit moment zijn over het algemeen trouwe leden. "We zijn redelijk stabiel." Ook de gemiddeld tien passanten per week weten de jachthaven te vinden. "Het is hier erg gastvrij," zegt de familie Zandbergen uit Heemskerk die net langs de lange aanlegsteiger in het riviertje de Grecht is aangemeerd. "Je hoeft niet lastig manoeuvreren. Alles is er, een mooi gebouw met sanitair, dat is erg belangrijk."

100% vrijwillig

Vorig jaar investeerde de vereniging in dit gebouw dat elke dag schoongehouden wordt door de enige persoon die een kleine vergoeding krijgt. Voor de nieuwe aanlegsteigers lieten ze het slaan van de palen in het water ook wel over aan specialisten, net als het asfalteren van de helling vorig jaar, maar de rest wordt allemaal door eigen leden gedaan. "We zijn een echte verenigingshaven," zegt Blijerveld. "Iedereen doet verplicht tien uur per jaar vrijwilligerswerk maar dat is geen probleem. We kunnen altijd een beroep doen op helpende handen." Stekelenburg: "We investeren samen en doen verder alles vrijwillig met elkaar, ook de havenmeester." Die zorgt voor het inschrijven van de passanten uit de hele wereld en int het geld. "Zowel voor de jachthaven als de haven in het centrum." De havenmeester is een belangrijk aanspreekpunt. "Die wijst passanten de weg naar supermarkten en toeristische en culturele bezienswaardigheden in Woerden."

Fijne thuishaven

"Nieuw zijn de speciale aanlegplaatsen voor sloepen," laat Blijerveld weten die overigens zelf een zeiljacht heeft, maar veel zeilboten zie je er niet. "Ik ben al lid sinds mijn dertiende toen ik een begon met een klein zeilbootje, maar hier is eigenlijk geen plek om te zeilen. Als ik ga varen ben ik meestal een paar weken weg." Hij vindt het ondanks dat een fijne thuishaven. "De sfeer is goed, er is altijd een praatje en je kunt bij iedereen aankloppen voor hulp." Dat is het voordeel van de toch wel vergrijzende groep botenbezitters. "Ze zijn heel handig, weten alles van metaal, van de werking van motoren, het zijn echte oude rotten in het vak." Voor alle leden organiseert de vereniging zaterdag 16 september een feestelijke avond.

Gondelvaart

Diverse leden van de vereniging doen op vrijdag 15 september met hun boot mee aan de gondelvaart. Ze gaan de boten versieren en voorzien van lichtsnoeren zodat het in het donker een prachtig gezicht is. Ze varen om ongeveer 20.00 uur vanuit de jachthaven naar het centrum waar ze afhankelijk van het aantal deelnemers en de bruggen rond 21.00 uur zijn.

Wie het speciale sfeertje dat in jachthavens heerst, ook eens wil proeven kan hier op zaterdag 16 september tussen 11.00 en 16.00 uur terecht. Er zijn ambachtelijke spellen voor kinderen, een patat- en ijskraam en een shantykoor. Bezoekers moeten wel even omrijden want vanwege het wijkfeest is de Jozef Israëllaan ter hoogte van het winkelcentrum afgesloten.

Door Winny van Rij

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox