Logo woerdensecourant.nl


Gert Vendrig, Pastoor G. van der Vegt en Gerard Kooijman voor de in steigers gehulde Bavokerk. Voor deze 100-jarige kerk werden al vele activiteiten geprganiseerd om parochianen bij de restauratie te betrekken en er volgen nog vele om de resterende 25.000 euro binnen te halen.
Gert Vendrig, Pastoor G. van der Vegt en Gerard Kooijman voor de in steigers gehulde Bavokerk. Voor deze 100-jarige kerk werden al vele activiteiten geprganiseerd om parochianen bij de restauratie te betrekken en er volgen nog vele om de resterende 25.000 euro binnen te halen. (Foto: Winny van Rij)

Bavokerk staat volop in de steigers

Op dit moment wordt de 100-jarige Bavokerk in Harmelen gerenoveerd en hiervoor bracht het 'dorp' al 95.000 euro bijeen. Nog 5.000 euro te gaan en dan zijn de financiën zijn rond. Hiervoor staan een boerenbruiloft, een concert van 100 zangers op 1 oktober, een bingo op 6 oktober en een feestelijke eucharistieviering op 8 oktober op de agenda.

"Zodra het haantje van de toren af is, moet de renovatie beginnen," zegt pastoor G. van der Vegt van de 3eenheidparochie waartoe de Bavokerk behoort. En dat gebeurde op 20 juli. Sindsdien wordt het voegwerk vernieuwd, scheuren gedicht, stenen en dakpannen waar nodig vervangen, net als zink- en loodwerk, dakgoten en hemelwaterafvoer. Gert Vendrig en Gerard Kooijman van de kerkcommissie melden dat de aannemer het werk eind december klaar wil hebben. "Dan moet de kerk weer dertig jaar vooruit kunnen."

Glas-in-lood ramen

De opknapbeurt is mogelijk dankzij provinciale subsidie, het Prins Bernhard Fonds, parochianen en de parochie zelf die tien kerkgebouwen heeft. "Daar is wel een plan van aanpak voor nodig," aldus de pastoor. Kooijman: "We maken eerst dat de buitenkant weerbestendig, dan kunnen we binnen ook opknappen: schilderen en restauratie van het orgel, opknappen glas-in-lood ramen. "We hebben dus nog een wensenlijstje," aldus Van der Vegt. "Daarvoor zoeken we nog sponsoren." Maar eerst deze restauratie tot een goed einde brengen en hiervoor zijn gedurende het hele eeuwfeestjaar activiteiten georganiseerd die al een flink bedrag hebben opgeleverd en er komen nog heel wat feestelijkheden aan. Te beginnen met een door Crespon KPJ-Harmelen georganiseerde boerenbruiloft op zaterdag 30 september vanaf 20.00 uur. Volgens de aankondiging belooft het een humoristisch spektakel te worden. "Het is leuk als iedereen die komt de kledingstijl aanpast aan de avond," meent Kooijman. De entree is vijf euro per persoon.

Koor met 100 zangers

Bijzonder wordt de concertzondag op 1 oktober om 14.30 uur met een koor van 100 koorzangers van de vier Bavokoren maar ook dorpsgenoten en zelfs zangliefhebbers van buiten het dorp. Ze zingen van klassiek tot modern, van psalm tot pop en van vrolijk tot verstild. De toegang is gratis, een cadeautje van de 100-jarige Bavo. Er is wel een collecte en een drankje tegen betaling tijdens een gezellig samenzijn na afloop. Tot besluit zijn er de traditionele bingoavond van De Kwakbollen op vrijdag 6 oktober 20.00 uur waarvan de opbrengst deels voor de Bavokerk is. En een feestelijke eucharistieviering voor jong en oud op zondag 8 oktober om 10.00 uur.

Door Winny van Rij

reageer als eerste
Meer berichten